Франция се готви за мащабни протести срещу COVID мерките

Над 150 града във Франция се готвят за демонстрации днес като част от общонационалния ден на протести срещу новите мерки на властите срещу разпространението на Ковид-19, предаде радио „Франс енфо“.

Недоволството е насочено към законопроекта, приет миналата седмица от парламента и одобрен с малки изменения от Конституционният съвет на 5 август, който предвижда задължително ваксиниране на медицинските работници и разширяване на използването на здравни пропуски, припомня ТАСС.

Здравният пропуск удостоверява, че притежателят му е ваксиниран, преболедувал е вируса или има отрицателен тест.

Това е вече четвъртият за лятото ден на масови протести във Франция срещу затягането на мерките. Демонстрациите, проведени на 31 юли събраха 204 000 души, а според службите на министерството на вътрешните работи се очаква в днешните акции да се включат поне 150-200 000 участници.

Най-мащабни демонстрации, наред с Париж, се очакват в Тулон, Лион, Монпелие и Марсилия.

На протестите обаче сериозно могат да попречат метеорологичните условия, тъй като в цялата страна за днес се очакват бури и дъждове. Лошото време според прогнозите ще обхване цялата територия на страна, с изключение на остров Корсика и малка част от югоизточните региони.

Новите правила трябва да влязат в понеделник, 9 август.

Френското правителство „има всички основания да бъде оптимист“ относно целта си да предостави на 50 милиона души поне една доза от ваксина срещу Covid-19 до края на август, заяви в петък говорителят на кабинета Габриел Атал. Той добави, че миналата седмица са били приложени над 4,3 милиона дози, от които 2,5 милиона като първи дози.

Той посочи, че броят на хоспитализираните хора с коронавирус нараства в резултат на четвъртата вълна на пандемията със 712 новоприети през последните 24 часа.

Степента на ваксинация ще гарантира, че вълната няма да залее болниците, но предупреди, че процентът на инфекцията остава на високо равнище без гаранция за спад, подчерта Габриел Атал.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)