Хайде до Байкушевата мура

Има природни забележителности, които задължително трябва да бъдат посетени поне веднъж. Те разкриват величието на природата и остават у всеки незабравим спомен. Байкушевата мура е един от уникалните обекти в България и ако още не сте ходили до там, непременно трябва да я видите.

Тя е емблематична  забележителност в района на Банско.

Как се стига до Байкушевата мура?

До вековното дърво може да се отиде с лек автомобил, автобус, велосипед и пеша. Байкушевата мура се намира само на 15-на километра от курорта Банско и на по-малко от 5 минути пеша от планинската хижа “Бъндерица”. В района минава главният път от и за града, по който се движат безпроблемно моторните превозни средства.

Към самия природен обект, упътват поставените указателни табели. Ако сте с кола, спокойно може да намерите място за паркиране в непосредствена близост, а до самата мура ще трябва да се изкачите по изградените дървени стълби, които са лесно преодолими от всеки. Оттук преминават и автобусите, които пътуват от курорта към хижата.

Към вековното дърво водят също така екопътеки за всички, които са почитатели на походите в планината. Продължителността на разходката пеша е между три и четири часа, като се следва поставената жълта лентова маркировка от Банско към забележителностите в района.  

Около дървото е изградена дървена площадка и са обособени места за отдих. Байкушевата мура се издига на 1930 метра надморска височина. Тя е част от  националния природен парк “Пирин”.

Уникалната мура  

Байкушевата мура е най-старото иглолистно дърво в България и сред малкото вековни растения в Европа и света. Дървото е на над 1300 години. То е с внушителните 26 метра височина, обиколка от 7,80 метра и диаметър от два и половина метра. Дървото е от вида черна мура – един от петте вида бор, които се срещат у нас. Най-вече го има в планината Пирин, като основно вирее върху варовит терен над 1000 метра надморска височина.

Вечнозеленото дърво се отличава с твърда дървесина, основно използвана назад във времето за направата на кораби. Освен черна, има и бяла мура, която расте на континента Европа. На Балканския полуостров, дървото е разпространено из планинските райони на Гърция, Северна Македония, Черна гора и Албания.  

Как е открита Байкушевата мура?

Вековното дърво е забелязано още през далечната 1897 г. от лесовъда Константин Байкушев. На него се дължи описването и последващото проучване на мурата, която по-късно е наречена на своя откривател за света. Неин кръстник става бащата на родения в Банско български поет Никола Вапцаров – Йонко. Той често водел групи в планината и устройвал лагери край вековната мура, която започнали да наричат Байкушевата мура.

Една от особеностите на вида е, че по пръстените на дървото лесно могат да бъдат определят неговите години. Така лесовъдът-откривател изследва мурата. Константин Байкушев дейно участвал в експедиции за проучване на дървесните видове и природните богатства на България. Завършил в чужбина, той бил любознателен и иновативен в дейността си.

Когато се натъкнал на мурата, той използвал преслеров свредел, за да определи годините на внушителното дърво.  Високотехнологичният уред за своето време служел за преброяване броя на годишните пръстени. Това се получавало като с помощта на свредло се изтегля тънка линия материал от самото дърво.

Училият в Германия лесовъд е бил ръководител на българското горско дело и участвал дейно в създаването на горското законодателство в началото на 1900 г. Той е заемал поста началник на горското отделение в Министерството на земеделието.  

Пътешествие из Пирин

По всяко време на годината могат да бъдат посетени забележителностите около Банско. Ако почивате в курорта, не пропускайте да си отделите време за зареждаща разходка в планината. Идеалният вариант е да отседнете във възрожденския град, откъдето да набележите местата, които искате да видите.

Ако сте гости на апартхотела Лъки Банско Спа & Релакс, може да се включите в еко маршрутите , които се организират от комплекса. Тук ще се насладите на пълноценна спа почивка, съчетана със зареждащи преходи из необятните природни красоти на Пирин.

  Снимки: Лъки Банско