Хиляди се стекоха на връх Околчица, за да почетат паметта на Христо Ботев

Хиляди българи дойдоха на Околчица, за да бъдат част от всенародното поклонение в памет на Ботев и загиналите за родината ни и така потвърдиха стиха „Сбъдна се пророчеството твое, жив си ти“, белязал лобното място на войводата по стръмните склонове на Врачанския Балкан, предаде БНР.

[ad id=“225664″]

„Пирамида от кости е българската история! Напоена с кръв е българската земя!“, каза в емоционалното си слово председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и посочи, че повече от всякога ни трябват разум и помирение, силни водачи и светли примери, да помним героите, загинали за свободата на България и веруюто на Ботев, че българският народ може сам да гради бъднините си и да бъде пръв сред равни.

Като благодари на родителите, довели децата си, кметът на Враца Калин Каменов подчерта, че няма по-голям и паметен урок по родолюбие за тях.

[ad id=“263680″]

Част от изкачилите Околчица споделиха: „Преклонението пред вас една такава велика личност като Ботев винаги ми е била като Пътеводител в живота само докато обичаме нашата Родина и само тогава ще се оправим и ние“.


image0 (9K)