Химическият състав на мозъка ни се променя, когато се влюбваме

Влюбването е очарователно явление. Неслучайно съществуват изрази, като „обезумял от любов“, „полудял от любов“, „оглупял от любов“, „заслепен от любов“, „сложил розови очила“. Тези изрази може да звучат метафорично, но всъщност мозъкът на влюбения човек наистина се променя. Химическият му състав се изменя, което се отразява физически на цялото тяло, както и на емоциите, пише az-jenata.bg.

Как се променя мозъкът ви, когато се влюбите?

Мозъкът се „наводнява“ с допамин

Влюбването е прекрасно чувство, защото ни кара да изпитваме еуфория. Всичко се свежда до измененията в мозъка, продиктувани от насищането му с допамин. Този химикал се освобождава в мозъка, като предизвиква специфични физически и емоционални реакции. Допаминът ни кара да се чувстваме добре, когато сме край човека, в когото сме влюбени. Действа като опият, който ни кара да искаме още и още.

image0 (9K)

Допаминът кара клетките на нервната система да комуникират помежду си още по-добре и по-интензивно, което ни кара да изпитваме радост, задоволство, да се чувстваме добре. Приливът му ни прави особено щастливи.

Нивата на окситоцин се повишават, когато сте влюбени

Окситоцинът е толкова мощен хормон и играе такава силна роля в процесите на любовта, че го наричат „хормонът на любовта“. Той се секретира в дял от мозъка, наречен хипоталамус. Действа като невротрансмитер. Когато изпитвате силни чувства и влечение към даден човек, мозъкът ви освобождава допамин и произвежда окситоцин, който ви кара да се вълнувате и да изпитвате щастие.

Когато се влюбите, мозъкът ви се затруднява да вижда лошите черти на партньора ви

Любовта наистина е сляпа. Трудно е да видите грешките и негативните черти на партньора си, когато сте влюбени в него. Започвате да ги виждате, когато влюбването се уталожи и премине в по-дълготрайна връзка. Тогава повечето от нас осъзнават реалната ситуация на връзката си и започват да виждат черти у партньорите си, които всъщност не харесват.

Когато докоснете човека, в когото сте влюбени, нивата на болка в тялото ви намаляват

„Любовта лекува“ е още една поговорка, в която има много истина. Всъщност, близостта до човека, когото обичаме, кара мозъка ни да отделя вещества, които потискат усещането за болка на физическо и емоционално ниво. Това прави желанието да сме в постоянен физически контакт с човека, в когото сме влюбени, изключително силно.

 

(Visited 29 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!