„Хм“. Турция видя „грозни“ коментари, след като Фон дер Лайен остана права в Анкара

Реджеп Тайип Ердоган и Шарл Мишел заемат местата, докато Урсула фон дер Лейен остава права.

Турция заклейми „грозните“ коментари на италианския премиер Марио Драги, който сравни президента Реджеп Тайип Ердоган с диктатор и нарече „неуместен“ начина на посрещане на европейски лидер в Анкара миналата седмица.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещнаха с Ердоган във вторник, за да обсъдят отношенията между ЕС и Турция.

Гостите бяха поканени в голяма зала, където имаше само два стола – единият пред знамето на ЕС, а другият пред турския флаг.

Фон дер Лайен реагира с „Хмм“ на висок глас, докато двамата мъже се настаняваха. По-късно тя се вижда на кадрите седнала на диван, на голямо разстояние от двамата мъже. Анкара отрече отношението към Фон дер Лайен да е заради пола й.

На пресконференция в четвъртък в Рим премиерът на Италия Марио Драги каза, че е останал „много недоволен от унижението, което председателката на Еврокомисията е трябвало да изпита“. Драги също каза, че е важно с „диктаторите“ да бъдем откровени.

В отговор външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу каза, че Анкара „остро осъжда неприемливите популистки забележки, както и грозните и неприемливи коментари“ на Драги.

Посланикът на Италия в Турция е бил извикан във външното министерство в Анкара, предаде Анадолската агенция.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 6 times, 1 visits today)

image0 (9K)