Хората искат решаване на проблемите, а в центъра са страстите на партиите

Какво да очакваме на политическата сцена след вота на 2 октомври, задават ли се нови или се възраждат стари коалиции?

„Основната заявка е, че ще участват в изборите, защото имаше и такива, които заявиха, че няма да участват. Втората заявка е какво конкретно смятат, че ще представлява кампанията и какъв е залогът за тези избори и тук вече видяхме крайно противопоставяне, търсене непременно на враг. Изборите сега са много кратки. Хората искат техните проблеми да са във фокуса на вниманието на партиите, а продължават да бъдат емоциите и страстите на самите партии“, заяви политологът проф. Татяна Буруджиева в студиото на „България сутрин“.

Според политолога Слави Василев ходът на събитията е белязан от падането и провала на кабинета „Петков“ и навлизаме в периода, в който обикновено най-много се лъже и най-много обещания се дават.

Още по темата

17 авг 2022 09:25

697

16 авг 2022 18:25

31

16 авг 2022 13:03

152

16 авг 2022 12:21

165

„Продължаваме промяната“ вчера даде заявка за 121 депутати и първо място. Гостите бяха попитани дали това е постижимо.

„Тръгваме от резултата, който имаха, когато се създадоха и когато беше най-силна привързаността и интересът към тях. Те тогава не постигнаха 121 народни представители, какво да говорим след 7 месеца управление, което показа ясни тенденции на оттегляне на доверие към тях. Ако смятат, че крайната кампания може да им донесе успех, само бих припомнила какво им се случи с крайната черно-бяла политика, която водеха, тя доведе до тези предсрочни избори. Ще бъде огромна изненада, ако някоя партия въобще спечели и има възможност да има сама мнозинство“, отвърна проф. Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

Василев смята, че няма политическа формация, която може да претендира за мнозинство. Причините са самото отвращение в избирателите, които повече от половината не гласуват, и пропорционалната избирателна система, която не дава предимство на първата политическа сила, а раздробява гласовете на хората. Такава е конфигурацията на нашата политическа система и според него, докато тя не се промени, ние ще продължаваме да виждаме всевъзможни коалиции, които при следващото НС обещават да бъдат още по-цветни.

„Ако се върви към обичайната практика в политиката да се правят следизборни коалиции за управление, които включват големите представителства на партии, единствената възможност за такова обединение е да се дръпнат назад лидерите. Политическият процес беше превърнат последните години в персонален“, смята проф. Буруджиева.

Мнението на Василев е, че партия без лидер е нонсенс, защото в политиката винаги лидерът е важният, тя е лидерска битка. Българската политическа система не позволява на лидер да изпъкне, именно заради парламентарната форма на управление и заради мажоритарната избирателна система.

Той коментира и назначението на Деница Златева като директор на „Булгаргаз“ и каза, че това показва, че служебното правителство има сериозни намерения да се справи с най-тежкото наследство от Кирил Петков – енергийната политика.

„Зимата настъпва и единственото решение, което може да се вземе, е незабавно преговори с „Газпром“, за да може в България да има надежден източник на газ“, твърди Василев.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)