НАЙ-НОВИ:

Християндемократите вече усещат липсата на Ангела Меркел

Християндемократите вече усещат липсата на Ангела Меркел

Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Дни преди решаващия парламентарен вот в Германия християндемократите вече усещат колко са зависими от Ангела Меркел, пише в коментар европейското издание Politico. Проучванията показват, че за 16 години на поста канцлерът със своята прагматична политика е помогнала за привличането не само на консервативните избиратели, но и на хора, които просто харесват Меркел.

Това важи с особена сила за жените и по-възрастните германци, част от които не са привърженици на десноцентриската партия, но намират причина да я подкрепят. „Тя рядко се противопоставя на някого и наистина е много трудно да не я харесаш“, смята политологът Марсел Дирсус от Университета в Киел.

Още по темата

Проучванията показват, че всеки трети избирател на Християндемократичния съюз е дал гласа си за Ангела Меркел преди четири години. А сега, когато канцлерът отстъпва от своя пост, нейният заместник Армин Лашет не се радва на същата популярност. Затова и много от тези избиратели се насочват към социалдемократите (SPD) или към други партии. И засега въпросът дали съюзът ще може да си върне отново тяхната подкрепа остава без отговор броени дни преди изборите, насрочени за 26 септември.

Ангела Меркел е първата жена канцлер на Германия и управлява страната от 2005 година насам. Често тя беше определяна и като най-влиятелната жена в света и не е чудно, че християндемократите привличаше толкова много гласове на жени.

Почти 30% от жените и 23,5% от мъжете на Германия гласуваха за ХДС на предишните парламентарни избори. Партията беше подкрепена и от възрастното население – 40% от жените над 70 години пуснаха бюлетина за нея.

Вотът на възрастните германци е ключов за изборната победа, смятат в националната избирателна комисия. Основната част от германските гласоподаватели са на възраст над 50 години, а почти 23 млн. избиратели, тоест около 38% от електората, са над 60 години. В тази възрастова група жените са мнозинство.

Днес обаче я няма Ангела Меркел, която да мобилизира тези избиратели. Проучванията показват, че обединението на ХДС и техния партньор Християнсоциалния съюз (ХСС) печелят 21% от гласовете на избирателите и отстъпват на социалдемократите, които ще получат 26% от вота.

Анкета на компанията Forsa показва, че партията няма лидер, който да накара избирателите да пуснат гласа си за ХДС/ХСС. През лятото от компанията специално са попитали гласувалите за ХДС през 2017 година, които не подкрепят партията днес, защо се отказват от своя избор. 43% са отговори, че причината за това е Армин Лашет, а 29% – защото като цяло не подкрепят действията на партията през последните месеци.

Изводите от тези проучвания не говорят добре за ХДС – в очите на избирателите Ангела Меркел всъщност не е част от партията и привлича избирателите към себе си, а не към партията. С оттеглянето си, партията се лишава от личността на Меркел и с нейните избиратели. Реално и това е причината Олаф Шолц да е предпочетен от германците – като настоящ вицеканцлер в правителството на Меркел, той е по-разпознаваем като наследник на нейната политика от Лашет.

източник https://www.investor.bg/………… ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon