Христо Иванов: Митева да свика заседание на НС утре или във вторник

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов настоя председателят на НС Ива Митева да свика извънредно заседание на Народното събрание в понеделник или вторник, преди то да бъде разпуснато от президента Румен Радев.

„Този парламент трябва да отнеме Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор Иван Гешев въпреки цялата съпротива“, написа в профила си в социалната мрежа Иванов.

Още по темата

12 сеп 2021 13:11

89

11 сеп 2021 12:05

397

10 сеп 2021 21:00

182

Според него този въпрос е важен „не само защото избива една от знаковите бухалки от ръцете на главния прислужник на дълбоката държава“. Това кой как се позиционира спрямо него ще определи разпределението на силите в бъдещото народно събрание, добави Иванов.

Той припомни, че в петък група от 48 народни представители са събрали подписи за провеждането на извънредно заседание на парламента в понеделник. „Целта е да гарантираме, че второто гласуване на измененията относно бюрото няма да бъде осуетено от указа за разпускане на Народното събрание. Междувременно, президентът вече даде знак, че ще бърза“, отбеляза лидерът на ДБ.

Христо Иванов призова председателя на НС Ива Митева да свика заседание на парламента утре или най-късно във вторник сутринта.

„Спазването на инструктивните срокове е важно, но има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение“, подчерта съпредседателят на ДБ.

По-рано днес, по време на на извънреден брифинг, Мая Манолова от „Изправи се. БГ! Ние идваме!“ изрази мнение, че с отказа си да насрочи извънредно заседание на парламента, председателят Ива Митева нарушава българската Конституция.

Манолова обясни, че текстът на чл. 74 на Конституцията е ясен и една от хипотезите в нея казва, че при 1/5 от народните представители Митева трябва да свика извънредно заседание. Такова обаче на този етап няма свикано.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)