Христо Панчугов: Големият въпрос е дали Путин е рационален играч

В лицето на руския президент Владимир Путин виждаме срещу себе си лидер, който като че ли не търси истинско споразумение. Единствената възможност апетитът му да бъде спрян е, ако хората, близки до него, усетят санкциите върху собствения си джоб. Всичко е свързано с допускането, че Путин е рационален играч. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria политологът Христо Панчугов.

Още по темата

Според него обаче ако това не е така, ако виждаме един вече излязъл от равновесие политически лидер, който се води от дневен ред, различен от рационалния подход в международните отношения, тогава потенциалните проблеми са доста сериозни, посочи политологът.

По думите му не може да разбере каква е крайната цел, която преследва руският президент. Панчугов предположи, че от стратегическа гледна точка логичното допускане би било търсенето на независимост на двете територии (Луганската и Донецката области – бел. ред.) и създаването на буферна зона пред разширяването на НАТО.

„Политически обаче Путин не иска това. В неговата реч имаше искане НАТО да се изтегли дори от територии, в които вече е. Не просто да спре разширяването на Алианса. Това, освен странно, е и неизпълнимо условие“, смята политологът.

Панчугов предупреди, че България е в пряка опасност, свързана със зависимостта от руски газ, но отбеляза, че конфликтът в Украйна създава редица други опасности, сред които нестабилност, несигурност и възможен конфликт в Черно море.

„Ако Путин е способен да наруши споразуменията от Минск и преди това споразумението за независима Украйна, той може ли да наруши Конвенцията „Монтрьо“ и въобще начина, по който се регулира достъпът през проливите на военни съдове в Черно море“, риторично зададе въпроса си политологът.

Ще се наруши ли балансът на силите в Черно море? Има ли опасност от съживяване на конфликтите в Нагорни Карабах и между Азербайджан и Турция? Как имперското минало на Русия влияе на отношението на руснаците към Украйна? Провалиха ли се НАТО и ЕС в намирането на добър изход от ситуацията в Украйна? Ще стигнат ли танковете до Донецк и Луганск или ще продължат навътре в Украйна? Разминаха ли се западните лидери с единната си позиция? Защо е от ключово значение Китай да бъде привлечен за съюзник и партньор на НАТО и ЕС? На тези и други въпроси ще получите отговор, ако гледате целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)