Х

Личностите на Стара Загора в „Кой кой е“ са подредени по азбучен ред, а не по време или значимост. Целта е създаването на местна „Уйкипедия“, която всички заедно да попълваме, запазвайки старозагорци завинаги живи.

А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О

 

П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я

Хари Маринов ЯНАКИЕВ; 18.02.1956 г., Габрово; лекар; журналист; висше образование


Hristina_Morfova_resizedХРИСТИНА МОРФОВА

1889 – 1936

Родена в Стара Загора. Специализира оперно пеене в Парижката опера (1911).

В България, съвместно с пианистката Людмила Прокопова полагат началото на популярните концерти в София и концертират из страната (1912-1917).

След края на Първата световна война пее в Пражката опера (1917-1931), гостува във Виена, Париж, Будапеща, Берлин, Мюнхен, Лондон и други градове в Европа.


hristian marinov_resizedХристиян Генов Маринов

Роден на 24 март 1996 г. в Габрово, в семейството на Гено и Гена Маринови. Има сестри – Виолета и Ме­лани и брат Емилиян. Завършва ОУ „Ран Босилек” в града и ПГВМ „Ив.П.Павлов” в Стара Загора. Тан­цьор е в АНПТ „Зорница” (от 2013). Участва с ансам­бъла в концерти в града и страната и в турнета до Ма­кедония и др.

*Християн е солист в танца „Гергьовден”, а на 14 фев­руари 2014 година в „Трифониада – 2014 г.” е избран за „Цар Лозан”, а Дияна Николаева Шивачева – за „Царица Лозана”.


Христо Атанасов МЕХАНДОВ; 07.08.1951 г., Стара Загора; търговец; завършил Икономика и организация на МТС, областта в която работи е Вътрешна търговия; депутат от 27 избирателен район – Стара Загора; парламентарна група НДСВ, член на комисията по икономическа политика и на комисията по жалбите и петициите на гражданите.


Христо Вълков ХРИСТОВ; 16.11.1963 г., Димитровград; журналист; висше образование


 Христо Георгиев ХРИСТОВ; 03.09.1968 г.; търговец; средно-техническо образование.

Хоби: политически анализи

Девиз: Дръж приятелите близо, а враговете още по-близо.


Христо Димитров МАКАКОВ; 22. 04. 1948 г., Стара Загора; педагог, университетски преподавател; висше образование доктор по педагогика; защитен докторат по педагогика, , специалист по Управление на човешките ресурси, има издадени книги; специализация в Киев, Москва, София, дистанционно обучение в Лондон по мениджмънт

Хоби: цветя, кучета, спорт

Девиз: Аз мога.


Христо Димитров ХРИСТОВ; 03.08.1956 г.; журналист; висше образование факултет „Българска филология“ СУ „Св. Кл. Охридски“, София; автор на документалната повест „Стъпала към хоризонта“, сценарии за ТВ документални филми, множество журналистически публикации в национални всекидневници и списания, работил е във вестниците „Марица изток“, „Септември“, „Днес“, „Домино“, „Континент“, „Стандарт“, „Земя“, „Дума“ и „Сега“.

Хоби: да търси красивото в ежедневието.

Девиз: Не се отказвай от нищо в миналото си, очаквам от бъдещето нови предизвикателства.


Христо Димов ЖЕЛЕВ; 08.07.1973 г., Гълъбово; висше образование геодезия, картография, фотограметрия

Хоби: риболов


 Христо Иванов МИХАЛЕВ; 01.05.1952 г., с. Лесово; строителен техник; средно специално образование

Хоби: спорт бадминтон

Девиз: Много могат, малко са майсторите


hristian petrov_resizedХристиян Иванов Петров

Роден на 30 ноември 1991 г. в Ямбол, в семейството на Иван и Иванка Петрови. Има сестра Антония. Завър­шва основно образование в село Преславен, Староза­горско и ПГМТ „Н.Й.Вапцаров”, специалност газова техника, в Стара Загора. Работи като оператор в „За­горка” ООД в града. Участва в масовите сцени на спектаклите – „Коле­дуване”, „Гергьовден” и др. (от 2013).


hristo todorov_resizedХристо Иванов Тодоров

Роден на 27 юни 1951 г. в Нова Загора, в семейството на Иван и Мария Петрови. Завършва основно обра­зование в Стара Загора. Работи в ансамбъл „Загоре” и в Тракийския ансамбъл. Акомпанятор-контрабас е в оркестър „Зорница” (1977 – 1980). Участва с ансам­бъла в концерти и турнета в града и страната. Има записи в Радио Стара Загора с известни музиканти и певци. Има съпруга Павлина, дъщери – Петя, На­дежда и Йоана и син Христо.

*Христо е майстор-дърводелец и изработва музикални инструменти – цигулки, чела и др.


hristo sheitanovХристо Йорданов Шейтанов

Роден на 23 февруари 1952 г. в с. Симеоново, Ямболско, в семейството на Йордан Христов Шейтанов и Люба Николова Шейтанова. Има сестра Кръстина. Завършва основно образова­ние и Механотехникум „Н.Й.Вапцаров”, специ­алност студена обработка, в Стара Загора и ИМХИ, специалност хореография, в София. Артист-балетист е първа категория на ансамбъл „Загоре” (1975 – 1980) и помощник-хореограф на ансамбъл „Зорница” (1975 – 1977) в Стара Загора, когато са поставени тан­цови произведения на н.а. Кирил Дженев и н.а. Иван Тодоров. Хореограф и художествен ръководител е в АНПТ при ОКС – Стара Загора (1980 – 1992) и в ДФА „Траянци” при ЦРД (от 1995) в града. Учител е по хореография и художествен ръководител на ФА „Явор” при СОУ „В.Левски” в Стара Загора. Награден е със златни и със сребърни медали на републикански фестивали (1975 – 1977). Има съпруга Веселина Стоянова Шейтанова, дъ­щеря Люба и синове-близнаци Стоян и Симеон.

*Баща му Йордан е тракторист.

Съпругата му Веселина е хореограф в ДФА „Траянци” при ЦРД в Стара Загора (от 1995).


Христо Кънев ПАВЛОВ; 12.04.1947 г., инженер; висше образование; бизнесмен


Христо Николов Танев; 21.09.1943 г.; Стара Загора; художник; висше образование, специалност декоративна монументална пластика. Участва в регионални и национални изложби. Реализирал е множество монументални задачи. Има самостоятелни изложби в различни градове на страната и участия на изложби в Русия и Монголия. Негови творби има в Националната художествена галерия, в Музея на изобразителното изкуство в Москва, в частни галерии в България, Австрия, Норвегия и др.


Христо Николов ХРИСТОВ; 27.06.1944 г., Стара Загора; учител; висше образование

Хоби: шах, туризъм


 Христо Нончев ХРИСТОВ; 27.03.1949 г., с. Розино; треньор по борба свободен стил; средно образование; постижения: републикански и балкански шампион борба свободен стил

Хоби: шах


Христо Тодоров КОЛЕВ, 16. 03.1954 г. собственик и управител на фирма ЕТ „Христо Колев“. Започва частен бизнес през 1993 г. Предметът на дейността на ЕТ „Христо Колев“ е внос и търговия с авточасти за леки и товарни автомобили и автобуси на едро и дребно, както и автосервизно обслужване.

Девиз: Да знаеш е много, да можеш е повече, но да го направиш е всичко.


Христо Митев МАРКОВ; 03.09.1945 г., Стара Загора; психолог; завършил е СУ „Кл. Охридски“, специалност психология; специализира медицинска психология

Хоби: книгите, страстен читател


Христофор Недков НЕДКОВ; 19.02.1961 г., Габрово; актьор; завършил е НАТФИЗ, специалност актьорско майсторство. Член е на съюза на артистите в България.

Хоби: автомобили и пътувания.


 

Хубен Добрев ХУБЕНОВ; 08.12.1948 г., Долно Сахране; ветеринарен лекар; висше образование; постижения: защитена докторска дисертация. Има публикувани множество научни публикации в областта, в която работи. Научна област: ветеринарна хирургия офалнология, спортна медицина

Хоби: компютри