Царски министър със съвети как да управляваме парите си за пенсия

Като общество трябва изцяло да забравим за национализацията на втория пенсионен стълб. Категорично против съм прехвърлянето на партиди в НОИ. Това заяви бившият икономически министър Николай Василев по време на конференция на тема „Предизвикателствата пред пенсионната система в България, предаде Новини.бг.

„Моята препоръка е ролята на втория и третия стълб дори да се засилва. За целта вноските от 5% сега трябва да се повишават до 10% през следващите години. Така човек ще получава двойно по-голяма пенсия“, посочи Василев.

Той припомни, че когато са стартирани вторият и третият стълб, като добри примери в региона са давани Полша, Казахстан и донякъде Унгария. В момента обаче в тези страни има редица проблеми, като част от тях са започнали след национализация на втория стълб.

„В момента България е един от най-добрите примери. За голямо съжаление, Унгария и Полша, които бяха за пример, национализираха по различни начини десетки милиарди евро, които реално бяха парите на осигурените лица. Средствата не само изчезнаха в тамошното НОИ, но дълговете и бюджетните дефицити на държавите се увеличиха. Т.е. парите просто бяха изядени. Ако в България някой опита да направи нещо подобно, това означава натрупаните 17 млрд. лв. да бъдат изядени текущо. След това всичко се занулява. Така че категорично трябва да пресечем всякакви подобно желания, защото в момента се подстрекава това да се прави доброволно“, заяви бившият икономически министър.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 

(Visited 6 times, 1 visits today)