Цветанов за проблема с ромите и как той да се реши

30 години има политика, която не води до реалната интеграция на ромите. Това, което в момента е заложено в сегашната програма, е да се започне от най-важното – образованието, заяви в ефира на „Здравей, България“ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов относно напрежението във Войводиново.

Подобни инциденти и подобно напрежение води до невъзможност за ревизирането на тази програма.  „В момента има села, в които 80% от децата са роми. След инцидента от Войводиново около 20-30 деца не са се появили. Важно е да намаляваме тази ескалация на напрежението.

Кметът на Марица е успешен. Има проблем и не трябва да бъде замитан обаче. Само, ако върнем тези хора в образователната ни система, ще получат професионална реализация, а няма да станат престъпници“, каза той.

„Съветвам хората да извадят добрите примери на роми, които са се интегрирали. Не само ромите извършват брутални престъпления. Повечето хора обаче не говорят по тази тема“, заяви Цветанов.

„Имаме работна група, има доклад, има решение на МС, ще има дебат в Парламента, с което ще може да се даде мандат на правителството, за да може да се направи така, че да се намали цената.

„В момента имаме самолет със съответното въоръжение и може да помогне на оперативните способности на страната ни. Само в две държави в НАТО се използва „Грипен“, останалите са с F-16″, каза Цветанов.


image0 (9K)