Цветанов: И дума не може да става за крадене при ремонта на оградата!

„Няма връзка между досъдебното производство на спецпрокуратурата по сигнала на БСП за нарушения при строежа на граничната ограда и промените в закона за обществените поръчки, приет вчера от правната комисия.“ Това посочиха от ГЕРБ. Те отхвърлиха обвиненията на социалистите, че поправките са с цел да продължи краденето на парите.

[ad id=“225664″]

„Единствената цел е да има бързина при възстановяването на компрометирани участъци, ако са възникнали, както е при някакъв пробив, умишлено направен, или същевременно, ако има създадено компрометиране на участъка при бедствие“, коментира Цветан Цветанов.

„За да избегнем пък другото тълкуване, което биха направили тогава БСП, защото, представяте ли си, ако вървим в цялостната процедура по закона за обществените поръчки, без да въведем тази по-специална процедура? Това означава, че може да отнеме месеци, може и половин година при обжалванията и всички тези процедури, които се извършват. Тогава ще кажат – ето, оградата е компрометирана, което не възпрепятства преминаването на хора, които са се запътили да влизат във вътрешността на страната“, допълни Цветанов.

[ad id=“237001″]

Той посочи и, че ако прокуратурата установи виновни длъжностни лица, те ще си понесат отговорността. „Разбира се, че който е нарушил закона и ако бъде установено това, ще си понесе съответната отговорност, но това не означава, че законодателството се прави, за да може да се създадат условия за по-лесни възможности за възникването на корупционни схеми или дейности, които могат да бъдат реализирани“, репликира той твърденията на соцлидерката Корнелия Нинова.

По-рано лидерът на БСП заедно с Елена Йончева направиха изявление, в което се обявиха против промените в ЗОП и призоваха ГЕРБ спешно да ги изтегли, защото целта им била грабежът да продължи.

[ad id=“238430″]

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък припомни, че дискусията по поправките е била проведена напълно прозрачно на заседанието й вчера, на което са присъствали трима областни управители и те са отговаряли на въпросите на всички депутати във връзка със строежа на оградата по границата.


image0 (9K)