Цветанов предлага избори по румънски модел

За промени в Изборния кодекс настоя Цветан Цветанов, председател на ПП „Републиканци за България“ по време на среща при президента Румен Радев във връзка с предстоящите избори.

Държавният глава провежда срещи с извънпарламентарни политически партии на „Дондуков“ 2. Разговорите са част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

Цветанов предложи на държавния глава румънски модел за провеждане на избори по време на пандемия. По думите му в северната ни съседка 40% от гражданите са гласували по пощата. Според него чрез този подход могат да се гарантират изборните права на всички граждани, които са под карантина или са заразени с COVID-19.

Цветанов изтъкна като проблем липсата на единен здравен протокол за провеждане на избори. Той определи като несериозно предложението карантината да се прекратява за няколко часа и да се дава възможност на хората да отидат до урните.

Според него удължаването на изборния процес ще даде възможност повече хора да гласуват, но вотът не трябва да се провежда в рамките на два или три дни, защото ще се създадат предпоставки за манипулации.

С цел прозрачна организация на изборния процес и намаляването на риска от манипулации на вота Цветанов предложи директорите на Областните дирекции на МВР да бъдат разменени на ротационен принцип. Хората на Цветанов поискаха и двама членове на ЦИК да се посочват от извънпарламентарните партии чрез жребий.

Председателят на „Републиканци за България“ обяви, че партията е готова за парламентарен вот на 28 март, но най-разумно е да се избере по-късна дата, за да може изпълнителната власт да организира честното протичане на вота.

Радев посочи, че с обединените усилия следва да се търсят рационални решения за провеждането на тези избори, така че да има доверие в изборния процес. По думите му това доверие се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата, както и механизми за предотвратяване на всякакви опити за манипулации на тези избори.

Държавният глава коментира, че са необходими законови промени, които да гарантират правото на глас на хората под карантина и българите в чужбина. По думите му няма как да се въведе електронно гласуване, но е вариант да се осъществи гласуване по пощата, предаде БТА.

Държавният глава добави, че видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините и попълването на протоколите ще допринесе за честността на вота.

(Visited 1 times, 1 visits today)

image0 (9K)