Целенасочени атаки: Откъде дойдоха бомбените заплахи?

Целенасочени атаки: Откъде дойдоха бомбените заплахи?

Вълна от бомбени заплахи затвори множество училища в страната в  понеделник. Каква е процедурата по евакуация на учениците в такава ситуация?

„За щастие, все още не сме получили такъв имейл, надявам се и да не получим. Има процедури, всяко едно училище е разработило свой план по сигурността. Освен директора, има и служител по сигурността, тези процедури трябва да се следват. Там е описано във всяка една различна ситуация, която може да се случи, не само бомбена заплаха, какво трябва да се прави“, каза директорът на 127-о СУ „Иван Николаевич Денкоглу“ – Александър Лазаров, в студиото на „България сутрин“.

Още по темата

28 мар 2023 09:02

8

27 мар 2023 15:09

104

27 мар 2023 12:27

18

Той поясни, че в тази ситуация трябва да се сигнализира на служителя на МВР, който отговаря за училището.

„Трябва да се сигнализира и на Районното управление по образование, на Районната администрация към СО, и незабавно трябва да се прецени дали трябва да се евакуира училището. Не можем да знаем дали сигналът е истински или не“, допълни Лазаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му всяко едно училище приема дадения сигнал за истински.

„Когато контролните органи дойдат и проверят, може да кажат, че няма нужда учебният процес да бъде преустановяван. Но това не е в нашата компетентност, един директор не може да разбира от всичко. А относно евакуациите – всеки един срок сме задължени да правим такава евакуация – симулация. Трябва възможно най-бързо да излезем от сградата, има механизъм, в който се активира звънец или аудиосистема, която известява, че нещо не е наред“, поясни директорът на 127-о СУ „Иван Николаевич Денкоглу“.

Попитан каква може да е целта на една такава масирана атака, той отговори: „Може да е свързано с изборите, живеем в такова време, в което всеки иска да провери на какво е способен. Не мисля, че е целенасочено. Видяхме, че става въпрос за конкретни райони – „Слатина“, „Изгрев“.

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.dnes.bg/

(Visited 56 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)