НАЙ-НОВИ:

Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ за президент, прогнозира Дянков

От четирите имена – Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев и Димитър Николов, които Цветан Цветанов посочи, най-логично е кандидатът за президент на ГЕРБ да е Цачева. Това прогнозира пред bTV бившият финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков.

Причината е, че като председател на народното събрание тя е представяла България на международни форуми, а може и да следи добре работата на парламента като юрист, това са основните задача на президента, аргументира се той.

Той опроверга тезата на друг кандидат за президент – бившият премиер Пламен Орешарски, че е подал оставка като финансов министър в първия кабинет на Борисов, защото е знаел, че КТБ ще фалира. Дянков напомни, че КТБ беше затворена именно в мандата на Орешарски като премиер. Той подал оставка, защото бил против взимането на голям заем, за да се плати на милионери, производители на зърно.

Дянков коментира и решението на правителството да смени кандидата за генерален секретар на ООН – Кристалина Георгиева вместо Ирина Бокова. Според него решението било трудно, но правилно.

Бокова имаше две години да направи кампания, видяхме, че не получи особено одобрение, уточни Дянков.

-->

Според бившия финансов министър решението е било трудно за Бойко Борисов, защото сега го критикуват и поддръжниците на Ирина Бокова, и нейните противници, които твърдят, че е закъснял.

Победа ще е трудна, защото се влиза в последния месец, но имаме по-висок шанс, отколкото имахме преди, смята Дянков.

Той коментира и проекта „Белене“, като каза, че не съжалява, че строителството е било спряно от правителството, в което той беше министър през 2012 г.

По думите му арбитражното дело е приключило добре за България, защото Русия искаше двойно повече пари – 1,3 млрд. долара. Той смята, че държавата трябва бързо да плати главницата от 410 млн. долара и да се приключи с тази тема.

Проектът е глупав и корупционен, нерентабилен е от икономическа гледна точка за България, смята Дянков.

Източник: offnews.bg ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

-->
Най-нови