НАЙ-НОВИ:

Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ за президент, прогнозира Дянков

От четирите имена – Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев и Димитър Николов, които Цветан Цветанов посочи, най-логично е кандидатът за президент на ГЕРБ да е Цачева. Това прогнозира пред bTV бившият финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков.

Причината е, че като председател на народното събрание тя е представяла България на международни форуми, а може и да следи добре работата на парламента като юрист, това са основните задача на президента, аргументира се той.

Той опроверга тезата на друг кандидат за президент – бившият премиер Пламен Орешарски, че е подал оставка като финансов министър в първия кабинет на Борисов, защото е знаел, че КТБ ще фалира. Дянков напомни, че КТБ беше затворена именно в мандата на Орешарски като премиер. Той подал оставка, защото бил против взимането на голям заем, за да се плати на милионери, производители на зърно.

Дянков коментира и решението на правителството да смени кандидата за генерален секретар на ООН – Кристалина Георгиева вместо Ирина Бокова. Според него решението било трудно, но правилно.

Бокова имаше две години да направи кампания, видяхме, че не получи особено одобрение, уточни Дянков.

Според бившия финансов министър решението е било трудно за Бойко Борисов, защото сега го критикуват и поддръжниците на Ирина Бокова, и нейните противници, които твърдят, че е закъснял.

Победа ще е трудна, защото се влиза в последния месец, но имаме по-висок шанс, отколкото имахме преди, смята Дянков.

Той коментира и проекта „Белене“, като каза, че не съжалява, че строителството е било спряно от правителството, в което той беше министър през 2012 г.

По думите му арбитражното дело е приключило добре за България, защото Русия искаше двойно повече пари – 1,3 млрд. долара. Той смята, че държавата трябва бързо да плати главницата от 410 млн. долара и да се приключи с тази тема.

Проектът е глупав и корупционен, нерентабилен е от икономическа гледна точка за България, смята Дянков.

Източник: offnews.bg Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови