Цецка Цачева и Вежди Рашидов също са си купили огромни апартаменти от „Артекс“ на скромни цени

Фирмата „Артекс“ е продала апартаменти на нереално ниски цени не само на Цветан Цветанов, но и на Цецка Цачева и Вежди Рашидов“, твърди „Биволъ“. Сайтът се позовава на справки в Имотния регистър, които са показани в публикацията. Сделките са сключени през лятото на 2018 г.

Цецка Цачева е придобила 198 кв. м за 670 евро на кв.м, заедно със сестра си. Фирма на Вежди Рашидов е платила малко повече – 856 евро на кв.м за 116 кв.м в нова сграда на ул. „Тинтява“.

Според проверка на „Биволъ“, само месец преди сделката с правосъдния министър, идентичен апартамент в същата сграда (с малко по-голям гараж) е бил продаден с 65 000 лв. по-скъпо.

Цачева: Не е вярна цената

„Нотариалният акт е придобит в груб строеж, т.е. преди акт 16, и не е вярна цената, която излиза в публичното пространство. Имам подписан предварителен договор, т. нар. „на зелено“, сумите са превеждани по банков път. Единствената отстъпка, която получих от фирмата, беше да ме изчакат да продам личното си жилище в Плевен“, коментира Цачева в предаването „На четири очи“ по Би Ти Ви часове след публикацията.

В справката от Имотния регистър показана от „Биволъ“ се вижда, че правосъдният министър е платила 285 704 лв. за 198,7 кв. м. или поне толкова е декларирала пред нотариус.

Цачева обясни, че в годишната декларация подробно ще се види какви имоти притежава и как ги е придобила. Тя твърди, че цената, която е платила за квадратен метър е четирицифрена, но не цитира суми и не стана ясно в лева или евро.

„Обектът все още е негоден за живеене, все още никой не живее в този апартамент. Дружеството не е свързано с работата ми преди, с работата ми сега, не ми е известно да е участвало в обществени поръчки, така че няма никакъв сблъсък на интереси“, каза Цачева. Тя разказа още, че по предварителен договор е изплатила една част и трябва да изплаща още. „Просто живея в този квартал, видях изкопа и се поинтересувах коя е фирмата“, твърди Цачева.

Сградата, в която правосъдният министър е купила апартамент се нарича „Вселена Изток“ и се намира в близост до парк „Борисова градина“, според адреса посочен в Имотния регистър.

Вежди Рашидов – съсед на Цачева

Фирмата на депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов „Рашидов Пропъртис“ е купила само ден преди Цецка Цачева, на 26 юли 2018г., апартамент от 112,2 кв. м. в същата сграда за 187 432 лв. или 856 евро на кв.м.

Два месеца по-късно, на 29 септември, фирмата на шефа на парламентарната комисия по култура купува още един апартамент от „Артекс“, но в друга новопостроена сграда на ул. „Тинтява“. Там „Рашидов Пропъртис“ заплаща 140 819 лв. за апартамент от 75,41 кв.м. плюс гараж 18,2 кв.м. или 776 евро на кв.м.

Потърсен от „Дневник“, Рашидов не вдигна телефона си. Не е коментирал досега и в друга медия изнесената информация.

Апартаментите на ГЕРБ от „Артекс“

Публикацията на „Биволъ“ е ден след материал на „Свободна Европа“, който разказа как заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е придобил апартамент, заемащ цял етаж в друга сграда с луксозни жилища на „Артекс“ – „Летера“, също в квартал „Изток“. За новия имот Цветанов приписва на фирмата два от своите апартаменти (190 кв.), две паркоместа и доплаща 100 хил. лева. Според документите, на които „Свободна Европа“ се позовава, данъчната оценка на новия имот на Цветанов и по която е извършена замяната, е 386 654 лева, а общата площ на придобитото имущество е 315 кв.м. (като в него освен апартамента от 240 кв.м. влизат двоен гараж, преддверие и асансьорна шахта). Така те пресмятат, че цената на квадрат излиза 1227 лева (630 евро), а подобни имоти в други сгради на „Артекс“ се продават на цени над 2400 – 3000 евро.

Цветанов пък твърди, че при замяната е доплатил само за разликата от 39 кв.м. и това е 2564 лева на кв.м.

В продължение на темата днес „Свободна Европа“ съобщи, че двата апартамента, които Цветанов е прехвърлил на „Артекс“ веднага са били препродадени от фирмата на бившия подчинен на зам.-председателя на ГЕРБ – Симеон Велков. Той е бил IT специалист в предизборния щаб на партията, а след това започнал работа в .

Строителните фирми от групата „Артекс“ се контролират от семейство Весела Мирянова и Пламен Мирянов.

Прокуратурата съобщи днес, че започва проверка на имотната сделка на Цветанов, като се сезира по сигнал на гражданско сдружение „Боец“ и тя трябва да приключи до два месеца. Ако целият срок бъде използван – резултатите от нея би трябвало да излезнат точно преди европейските избори, насрочени за 26 май.


image0 (9K)