ЦИК: Карантинираните 3 дни преди вота няма как да гласуват

ЦИК с призив към политическите сили да предложат преболудевали членове на секционни комисии. Причината – няма достатъчно желаещи за ковид секциите.

Избори като никога досега – в условията на пандемия на 4 април ще изберем кой да ни представлява.

Ще гласуваме в над 11 900 секции. Машини ще има в почти 9 400 от тях. Вот ще има в Ковид отделенията. Подвижните секции за хората с увреждания са над 400, а колко ще са подвижните за карантинирани, все още не е ясно и тук възниква един от проблемите.

3 дни преди изборите няма достатъчно желаещи да бъдат членове на комисии за ковид-секциите, особено в големите градове. Затова от ЦИК се обърнаха към партиите: „Да предлагат всички, които са изкарали вируса и които са предложили своето участие, тоест явяват се някакъв вид доброволци.“

Проблем втори, но само за избирателите.

„Хората, които са карантинирани днес, утре и в деня на изборите – просто няма да могат да гласуват“, каза Димитър Димитров.

Ситуацията е същата и за карантинираните на адрес, различен от постоянния и настоящия.

„Това, че вашето име и евентуално адреса, на който сте карантинирани съществува като запис в РЗИ, не означава, че РЗИ е оторизирано да създава списъци“, каза Димитър Димитров.

465 са секциите в чужбина. Повече от половината вече са получили изборни книжа. Локдауна, наложен в някои държави няма да попречи на българския вот.

„С нарочни сертификати членовете на комисиите и хората, които са гласували, ако не могат да се сместят във вечерния час или в полицейския час, ще могат да се легитимират“, каза Димитър Димитров.

За 240 места в следващия парламент ще се борят 6 895 кандидат-депутати.


image0 (9K)