Цонко Цонев: Минеков ще се изложи, ако даде крепостта „Яйлата“ на европейската прокуратура

„Реставрацията на крепостта „Яйлата“ не е бутафория. Преди да я реставрираме, това беше едно разпаднало се каменно нещо, понеже оттам крадяха камъни и беше страшно грозно. При всяко положение един завършен обект е нещо много по-хубаво, отколкото разпадащ се камънак“, заяви бившият кмет на Каварна Цонко Цонев. Така той коментира пред Про Нюз Добрич изказването на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков от днес.

Министърът заяви, че ще изпрати за разследване до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши три сигнала, касаещи крепостта „Яйлата“, Ларгото в София и галерия „Квадрат 500“. Минеков нарече реставрацията на Яйлата през 2014 година „бутафория“, за която са похарчени 1,6 милиона лева.

Цонев счита, че министърът не е разбрал колко пари са похарчени – те не са 1,6 милиона, а 1 130 000 лева без ДДС. Освен това Минеков казал, че стената е направена с тухли „Итонг“, а тя по думите на Цонев е градена с огромни камъни от кариерата в Русе. „Откакто направихме проекта, броят на туристите се увеличи с над 50%“, заяви Цонев.

Той допълни, че изпълнението на проекта в крайна сметка се приема от Министерството на културата и при извършените проверки не са отчетени нередности. Цонев посочи, че министърът дава неверни факти и че ще се изложи, ако даде обекта на европейската прокуратура.

Пенко Георгиев, който е директор на Историческия музей в Каварна от 2017 година, не пожела да коментира казуса и отстъпи това право на специалистите и инспектората в Националния институт за недвижимо културно наследство. Той съобщи, че годишно обектът е посещаван от около 7000 туристи. В последните години се налагало да възстановяват счупени парапети по крепостната стена.

Реставрацията на ранно-византийската крепост в местността „Яйлата” край село Камен бряг бе извършена преди 7 години. Управниците тогава твърдяха, че мястото ще стане вторият по важност туристически обект в общината, след нос Калиакра. Официалното откриване се състоя през септември 2014 година. Останките от крепостта бяха допълнени с няколко пласта бели камъни, поставени бяха метални парапети и така мястото бе пригодено за разходка на туристи.

На откриването лентата бе прерязана от тогавашния кмет на Каварна Цонко Цонев и историка акад. Георги Марков.

Крепостта и скалната църква “Св.Св.Константин и Елена” в резервата бяха реставрирани със средства от проект „Яйлата – античната врата на Добруджа”, финансиран по ОП „Регионално развитие”.


image0 (9K)