Ц

Личностите на Стара Загора в „Кой кой е“ са подредени по азбучен ред, а не по време или значимост. Целта е създаването на местна „Уйкипедия“, която всички заедно да попълваме, запазвайки старозагорци завинаги живи.

А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О

 

П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я

Цанка Иванова Ганева; 04.06.1944 г., Стара Загора; висше образование


cvetan cvetanov_resizedЦветан Йорданов Цветанов

Роден на 4 ноември 1967 г. в с. Морава, Великотърнов­ско, в семейството на Йордан и Христина Пеневи. Има сестра Елка. Завършва основно образование във Велико Търново, ТВМ „Ив.П.Павлов” и Тракийския университет, специалност инженер по животновъдс­тво, в Стара Загора. Работи като организатор на про­изводството в Птицекомбината в село Поликраище, Великотърновско, и като земеделски производител на овощен и посадъчен материал, в града. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1988). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турне до Сърбия. Има съпруга Жулиета и дъщеря Елеонора.

*Майка му Христина е певица, а баща му Йордан – певец и танцьор.

Цветан е солист в танца „Срещи”.


Цветан Николов ЯНЧЕВ; 27.11.1955 г.; дипломиран експерт-счетоводител; висше образование – икономика

Хоби: фотография


cvetan ruev_resizedЦветан Пенков Руев

Роден на 28 април 1977 г. в Стара Загора. Завършва основно образова­ние и СМУ „Хр.Морфова” в града. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1993). Участва с ан­самбъла в концерти в Стара Загора и страната.

*Член е на състава „IRON MONSTERS


cvetan minchev_resizedЦветан Петков Минчев

Роден на 21 май 1961 г. в Казанлък, в учителското семейство на Петко и Божана Минчеви. Има брат Христо. Завършва ОУ „Бончо Шанов” и ТМТ „Цвятко Радойнов”, специалност студена обработка на металите, в града. Работи по професията си като фрезист и стругар в МК „Фридрих Енгелс” („Арсе­нал”) в Казанлък. Акомпанятор-тамбура е в оркес­тър „Зорница” в Стара Загора (от 1984). Участва с ансамбъла в концерти и турнета в града, страната и чужбина. Награден е с Почетен диплом – златен, за изключително професионално майсторство, в прослава на читали­щето и българските народни традиции у нас и в чужбина. Има съп­руга Анна и син Петко.

*Като изтъкнат тамбурист Цветан е участник в концертите на много професионални оркестри в региона и в страната.

Съпругата му Анна е също тамбуристка във ФА „Загоре” в Стара За­гора.


Цветанка Николова ГОГОШЕВА; 05.04.1942 г., гр. Панагюрище; научен работник; завършила е СУ „Св. Кл. Охридски“, специалност физика. Участвала е в космически проекти по националната програма „България-1300″, в проект „Вега“, в подготовка на научните задачи по програмата на първия ни космонавт.


cvetelina andonova_resizedЦветелина Станимирова Андонова

Родена на 23 март 1984 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Станимир Петров Андонов и Валентина Петрова Стоянова. Завършва XI-то ОУ „Н.Лилиев”, СОУ „В.Левски” в града и ТУ, специалност марке­тинг, в Габрово. Работи като продавач-консултант в Стара Загора. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 1995). Участва с ансамбъла в концерти и турнета в страната и в чужбина.

*Като танцьорка в ДЮА „Загорче” участва в турне до Франция, а с ансамбъл „Слънце” – в турнета до Македония, Герма­ния и Испания.


Цветозар Колев; 28.06.1977 г.; спортист; състезател по бадминтон. Завоювал е 8 златни, 4 сребърни и 5 бронзови медали от републикански първенства. Многократен балкански шампион, носител на медали от европейски първенства и международни турнири.

Хоби: музика и кинооператор


Цонка Илиева КАСНАКОВА ИВАНОВА, д-р; 25.05.1948 г., с. Иерусалимово, обл. Хасковска; висше образование; постижения: издадени книги, статии в областта на историческото образование

Хоби: фолклор