ЧЕЗ ще проучи възможностите българско държавно участие в сделката

През пролетта адвокатите на чешката компания ще представят възможните варианти, върху които след това би могло да се преговаря

[ad id=“225664″]

Чешката компания ЧЕЗ започва проучване на възможностите за българско държавно участие в сделката. Това съобщи говорителят на ЧЕЗ Алице Хоракова, цитирана от бТВ.

По думите й в края на март или началото на април ще има нови срещи с представителите на „Инерком”.

Тогава адвокатите на чешката компания ще представят възможните варианти, върху които след това би могло да се преговаря.

През това време продължава да тече процедурата по вече сключения договор с „Инерком”.

Ето целия разговор с говорителя на ЧЕЗ:

 

– Имате ли вече решение по българския казус?

– Да, преговорите приключиха и ЧЕЗ реши да отговори на молбата на българската държава и да провери задълбочено възможностите как държавата може да влезе в продажната процедура. Двете страни решиха, че ще направят пълен анализ на различните варианти как българската държава би могла или не би могла да влезе в процедурата по продажба и до няколко седмици ще се срещнем отново, за да ги обсъдим. Сега адвокатите ще проверят всяка една възможност и след това двете страни ще решат дали това е възможно или не.

– Колко дълго би продължила подобна процедура?

– Няколко седмици, за да се направи анализът.

– И след тези няколко седмици ще има ли окончателно решение?

– Страните ще се срещнат отново да сравнят анализите, защото и двете страни ще проучват възможностите и след това ще решат какво да правят оттук насетне.

– А през това време се движите по вече подписания договор, така ли?

– Да, през това време процедурата продължава по сроковете на вече подписания договор, например за изпращане на документите за антимополната комисия и т.н.

– Имате ли очаквания в каква посока са нагласите на ЧЕЗ?

– Ще видим в каква посока ще тръгне анализът, сега това е в ръцете на адвокатите.

–Т.е възможно е, но не е сигурно?

– Това е чувствителна тема особено предвид арбитража, те трябва да проверят всеки правен аспект на възможните сценарии.

– Ще има ли окончателно решение след тези няколко седмици анализи?

– Най-вероятно ще има нов кръг обсъждания на база заключенията в анализите, така че не очакваме окончателен отговор в следващите седмици, а по-скоро следващ кръг на преговори.

В прессъобщение от „Инерком” потвърдиха за водените разговори с представители на ЧЕЗ. В текста се посочва, че въпросите, които са били поставени от фирмата купувач, са били два:

Първият въпрос – участието на българската държава в сделката.

„В рамките на разговорите, представителите на двете страни обсъдиха някои ограничения, произтичащи преди всичко от вече сключения договор за продажба на акции. „ЧЕЗ а.с.“ и „Инерком България“ се договориха, че ще изработят комплексни анализи и оценки на всички варианти за евентуалното влизане на българската държава в сделката.

Разговорите по тези въпроси ще продължат през следващите седмици, като очакваме в началото на април да бъдат готови възложените анализи”.

След приключването им ще бъдат информирани всички заинтересовани страни, посочват от „Инерком”.

Втората тема на разговорите е било съгласуването на двустранни действия във връзка с процедурата по подаване на уведомление пред КЗК по реда на чл.79 ал.1 от Закона за защита на конкуренцията, се казва в прессъобщението.

(Visited 12 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.