Честито за Никулден: Пускат шарани в Перловската река!

Честито за Никулден: Пускат шарани в Перловската река!

Министърът на околната среда Юлиан Попов хвърли бомба пред Никулден, като обяви, че се обмисля такова почистване на софийските реки, че дори да е възможно тяхното зарибяване. Той направи това в предаването „Защо, г-н министър“ по bTV.

Попов обясни, че влизат в някакви норми, но могат да бъдат още по-добре почистени и после зарибени. На въпрос с каква точно риба ще бъдат зарибени, той отговори: „Е, с такава риба, която е по-непретенциозна. Да речем шарани и подобни, някакви шаранови риби. Няма да зарибяваме река Перловска с балканска пастърва“, заяви Попов.

По негово мнение държавата била добре подготвена за падналия сняг, но ситуацията била екстремна. „Комбинацията беше от няколко фактора – много тежък и мокър сняг, който се изсипа много бързо, имаше безпрецедентен силен вятър в ниските части на страната, което доведе до големи преспи. Такива екстремни комбинации ще наблюдаваме вероятно все по-често“, твърди Попов. Той призна, че не сме подготвени за тези екстремни явления.

„Аз не виждам възможност българската въглищна индустрия да работи след 2030 г. – просто по пазарни причини, не защото ще я затворим административно. Проблемът е, че ние живяхме в някакво отрицание на тази реалност през последните 25 години“, коментира още министърът.

За отлагането на глобите за влизането на стари автомобили в центъра на София, той посочи, че всяка подобна сложна система се въвежда на стъпки. „Винаги има нещо, което не работи, или има нужда от период, в който хората да свикнат и не би трябвало да бъдат глобявани“, коментира министър Попов. Основното замърсяване на въздуха според него идва обаче от отоплението на твърди горива.

Министърът на околната среда и водите обяви, че подкрепя идеята на транспортния министър Георги Гвоздейков за въвеждането на минимум 500 лв. данък за всеки внесен в България автомобил втора ръка. Той каа, че двамата вече са обсъждали идеята и настоя, че българският автомобилен парк трябва да се обнови.
„Превърнали сме в бунището на старите автомобили на ЕС. Тази история, дето не сме имали пари и затова сме купували стари коли – има известна доза истина в нея, но тя се преекспонира по един абсолютно безобразен и популистки начин.

На основа на сегашния план РИОСВ – София вероятно няма да даде разрешение за Драгалевския лифт, каза още министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Той посочи, че концесионерът иска да строи лифта с различни стъпки на пилоните, които обаче не могат да се изместят заради множеството ограничения в природния парк.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)