Чуждите инвеститори в България се сблъскват с корупция, регулатори и лоша съдебна система

Чуждестранните инвеститори продължават да бъдат загрижени за върховенството на закона в България, като причините са свързани с подкупни държавни служители, неефективни регулатори и съдебна система, която не може да отговори на очакванията за обективни решения на различните казуси. Това пише в доклада на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат.

България е определена като дестинация с ниска цена заради ниски заплати и данъци, но и с „най-ниската производителност на труда в ЕС“. Намаляващото население също е споменато като проблематично за средносрочни инвестиции.

„Заедно с ендемичната корупция, инвеститорите посочват и други проблеми, сред които трудното получаване на разрешителни, непредсказуемост заради чести законови промени, спорадични опити на държавата за нарушаване на дългосрочни договори и неефективна съдебна система“, се казва още в доклада.

Държавният департамент припомня, че все още няма нито един осъден високопоставен политик за корупционни престъпления, а разследванията често изглеждат „избирателни или политически мотивирани“.

Според анализа през 2021 г. се очаква ръст на икономиката на държавата от 4,1% след спада, причинен от коронавируса. Двигател на възстановяването ще са по-високите заплати, финансирането от ЕС и увеличеният износ. Сред областите със сериозно развитие са IT секторът и изнесените бизнес процеси.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!