Шествие пред президенството по повод годишнината от войната

Шествие пред президенството по повод годишнината от войната

Пред сградата на президентската институция в столицата се събраха стотици граждани, за да заявят подкрепата си за украинския народ по повод втората годишнина от началото на войната на Русия срещу Украйна.

Ще се проведе шествие под наслов „Украйна: Две години борба за живот, свобода и демокрация! Две години ЗАЕДНО и до победата на Украйна“.

Сградите на Народното събрание и на Министерския съвет ще бъдат осветени тази вечер в цветовете на украинското знаме.

През тези две години Украйна показа на целия свят, че на злото може и трябва да се противопоставяш, защото любовта към родината и стремежът към независимост дават огромна сила дори и на малки държави и народи, казват организаторите на шествието по повод втората годишнина от началото на войната. Това са сдружение БОЕЦ и украинските организации „Мати Украйна“ и Интеграционно-образователният център „Украински Вулик (кошер)“.
Десетки граждани, български и украински, с развети български и украински знамена и плакати с призиви за спиране на войната са пред президенстовото.
Представители на украински организации излязоха пред събралите се, за да благодарят на България, че е приела хиляди майки с децата им, избягали от войната, както и да призоват правителството за бърза и адекватна помощ за украинския народ и за украинската армия.

Десетки хиляди загинали, 20 хиляди деца изведени от окупираните територии без близките им да знаят къде са, 1200 деца, осакатени от бомби през последните две години. Това е само част от статистиката, която ораторите представиха пред дошлите.

Разположена е и своеобразна изложба с фотоси на разрушенията от войната, както и на деца, родени в бомбоубежища или прекарващи голяма част от дните си там.
Очаква се да има изказвания в подкрепа на Украйна, минута мълчание в памет на загиналите във войната, след което е предвидено да се проведе шествие от площад „Независимост“ до Народното събрание.

Според предварителните планове на организаторите, шествието ще завърши на Орлов мост.

На този етап все още движението около президентството не е блокирано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)