Шефът на ГДБОП: Фалшив ТЕЛК струва между 1000 и 1200 лв.

„Между 1000 и 1200 лв. струвало изваждането на фалшиво ТЕЛК решение“, каза пред Нова тв директорът на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов. 

Шефът на ГДБОП посочи, че службата разследва случая на злоупотреби с ТЕЛК-ове над година. До момента са установени около 50 случая. Установени са и хора, които са от провинцията и са се регистрирали в столицата, за да се явят пред конкретна ТЕЛК комисия.

„В групата има т.нар. кандидати, които имат ангажимента да намират желаещи, които реално не отговорят на условията за получаване на съответен процент нетрудоспособност. След това срещу сумата от 1000-1200 лв. на тези лица се оказва пълно съдействие за изваждане на необходимата медицинска информация. Има фрапиращи случаи, при които лицето само дава личната си карта, без дори да ходи на прегледи. След като получи необходимата медицинска информация, въпросните посредници правят контакт с ръководителите на ТЕЛК комисиите. Те, срещу по-голямата част от сумата, издават съответното ТЕЛК решение“, обясни още Стоянов.

Още по темата

17 сеп 2021 20:00

22

17 сеп 2021 14:18

37

17 сеп 2021 07:30

140

Той обясни, че издаването на такова решение се ощетява държавата по различни начини – предоставяне на пенсия, както и различни социални услуги. ГДБОП в момента проверяват дали тази схема има „шапка”, работят и срещу други, подобни схеми.

Гл. комисар Стоянов направи коментар относно и разбитата организирана престъпна група за каналджийство. Той посочи, че този случай не е прецедент.

„Организаторите на престъпни групи, ангажирани с нелегалната миграция, са предимно граждани от страните на произход на мигрантите. Някои от тях дори придобиват статут на постоянно пребиваващи. Участници в групите са и българи, които са организирани в отделните звена и етапи на престъпната дейност. Основно у нас такива лица отговарят за логистичния процес – осигуряване на транспорт, храна, подслон“, обясни шефът на ГДБОП.

Стоянов изтъкна, че цената за предвижване от Афганистан до Германия варира между 10 000 и 12 000 евро, а транспортирането от Турция до Сърбия струва около 2000-3000 евро.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)