Шефът на СЗО: Масовото поставяне на трета доза е скандално

Шефът на СЗО: Масовото поставяне на трета доза е скандално

Снимка: БГНЕС

image0 (9K)

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус разкритикува масовото използване на бустерна доза ваксина срещу коронавирус на фона ниското ниво на ваксинация в държави с ниски доходи на глава от населението.

По време на днешния брифинг в Женева, той определи като скандален факта, че ежедневният брой на поставените бустерни ваксини надхвърлят шест пъти броя на хората с първа доза в държавите с ниски доходи.

„Всеки ден в света се прилагат шест пъти повече бустерни дози, отколкото първи дози в държави с ниски доходи. Това е скандал, който трябва да спре“, каза той, цитиран от БГНЕС.

Според Гебрейесус, „няма смисъл да се поставят бустерни дози на здрави хора или да се ваксинират деца, когато в същото време здравни работници, възрасти и хора от други уязвими групи все още очакват своята първа доза“. Изключение правят хората с отслабен имунитет.

Той констатира, че „държавите с най-висок обем на ваксинация продължават да се запасяват с още повече ваксини срещу COVID-19, докато в същото време държави с ниски доходи продължават да чакат“.

Само две са държавите в света, които все още не са започнали ваксинация – Еритрея и Северна Корея.

Генералният директор на СЗО припомни, че организацията си постави за цел до края на тази година да постигне не по-малко от 40% ваксинирано население срещу коронавирус във всички държави по света. За да бъде изпълнена тази задача, ще са необходими допълнително 550 млн. дози и в тази връзка важна роля играе международният механизъм COVAX, благодарение на който до момента в 144 държави и територии са доставени около 500 млн. дози ваксина.

Източник: https://www.dnes.bg/……………

(Visited 7 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!