Шеф Азуаз: Изненадан съм от равнището на готвачите у вас

Шеф Азуаз: Изненадан съм от равнището на готвачите у вас

Този декември светлините на прожекторите ще са насочени към първото издание на „Биоресткъп“, посветено на темата „Гастрономия и бар култура“. Форумът ще се проведе от 5 до 7 декември. На едно място ще се съберат професионалисти, лектори и жури – едни от най-добрите в света.

За първи път ще има и изцяло международно жури, което ще оценява отборно талантите в състезателната програма за готвачи. Един от тях ще бъде световноизвестният готвач шеф Едуард Азуаза.

„Изключително изненадан съм относно равнището на готвачите в България. Идвам за десети път в България. Първият път беше още през 90-те години. От вашата кухня ми харесват много маринованите зеленчуци, киселите краставички, как приготвяте агнешкото месо, защото са много сходни с практиките в кухнята в Румъния. Изпитвам силна връзка с България, тъй като моят син е осиновен от Пловдив“, каза самият шеф Азуаза в студиото на „България сутрин“.

Световноизвестният готвач разкри, че страстта му към готвенето се е появила още от ранна детска възраст, готвейки с баща му вкъщи.

„Когато готвя, аз се забавлявам. Много обичам и да си хапвам. Кухнята е място за експериментиране“, смята гостът.

Като жури Азуаза коментира, че за него най-важно ще бъде развитието на потенциала на българските готвачи. „На първо място готвачите трябва да познават местната кухня. Готвейки техники, нови методи, за да се подобри вкусът и текстурата на храната. Никога не казвам, че нещо е грешно“, уточни шеф готвачът пред Bulgaria ON AIR.

Азуаза разкри и какви са железните правила в неговата кухня: „Най-важна е чистотата. Да влизаме в кухнята с огромна усмивка“.

Освен паричната награда в състезанието, важна е и визията на представа в Европа относно българската национална кухня, подчерта той.

„България не получава достатъчно признание предвид качеството на кухнята. Извън България няма достатъчно публичност“, на мнение е известният готвач.

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)