Шиндзо Абе обяви извънредно положение в цяла Япония

Японският премиер Шиндзо Абе обяви извънредно положение заради коронавируса за цялата територия на страната, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Абе заяви, че мерките влизат в сила от утре и ще продължат до 6 май, до края на японските празници от така наречената „златна седмица“ (поредица от празници в Япония в края на април и началото на май).

Премиерът заяви, че общонационалното извънредно положение се налага, за да спре движението на хората през границите и да се наложи социална дистанция, „за да се преодолее националната криза с общонационални усилия“.

Предишното обявяване на извънредно положение от Абе на 7 април важеше за Токио и шест префектури, смятани за особено рискови за разпространение на заразата. Първоначално призивът да си стоят вкъщи бе отправен към хората само от тези райони, а по-късно мерките бяха разширени и за останалата част от страната.

Абе обяви също, че се подготвя програма за финансова помощ от 100 000 йени (930 долара) за всеки японски гражданин от 120-милионното население на страната, предаде ТАСС.

В Япония са регистрирани повече от 9000 случая на COVID-19 и близо 150 починали от болестта, припомня АП.


image0 (9K)