Шотландия иска милиарди от Лондон като компенсация за Брекзит

Шотландската национална партия поиска от британския премиер Борис Джонсън Великобритания да плати на Шотландия милиарди лири компенсация за нарастващите разходи след Брекзит, съобщи в. „Гардиън“.

Излизането на Великобритания от ЕС обтегна отношенията между страните в Обединеното кралство, тъй като на референдума през 2016 г. Англия и Уелс гласуваха за напускане на ЕС, а Северна Ирландия и Шотландия – против. В крайна сметка общо за Великобритания процентът на желаещите напускане на Евросъюза бе 52% срещу 48% нежелаещи.

Шотландската национална партия, чийто лидер е премиерката на страната Никола Стърджън, е за отделяне от Великобритания и независимост. Тя иска и провеждане на втори референдум.

Според партията, шотландската риболовна промишленост среща особено тежки затруднения заради Брекзит. Много шотландски риболовни фирми спряха износа си за европейските пазари, той като бюрокрацията след излизането на Великобритания от ЕС затрудни доставката на пресния им улов, особено във френски магазини и ресторанти.

„Консерваторите на Броис Джонсън трябва да се извинят на шотландския бизнес и да изплатят обезщетение на Шотландия за дългосрочните щети, които нанасят на икономиката ни. Те ни костват милиарди загубена търговия и растеж“, заяви Йън Блекфорд, лидер на Шотландската национална партия в британския парламент. Блекфорд окачестви Брекзит като „ненужен акт на икономически вандализъм, направен против волята на Шотландия“.

СЕГА

 

(Visited 6 times, 1 visits today)