Ще бъде ли изхвърлена Швейцария от шенгенската система?

Швейцарското правителство призова днес избирателите в алпийската република да отхвърлят поставеното за гласуване на референдум предложение на крайнодясната Швейцарска народна партия (ШНП) да бъде прекратено споразумението с Евросъюза за свободното движение на хора, предаде Ройтерс.

Ако партията спечели референдума на 17 май – който е с обвързващ характер и получи прозвището „швейцарския Брекзит“, страната може да загуби привилегирования си статут в рамките на единния европейски пазар, който представлява незаменим фактор за икономиката на Швейцария.

Подобен развой може да доведе и до това алпийската република, която по принцип не е членка на ЕС, да бъде изхвърлена от шенгенската система за безвизово пътуване и от Дъблинския регламент за молбите за бежански статут, каза на пресконференция в Берн швейцарската правосъдна министърка Карин Келер-Зутер.

„Ще стигнем дотам да се наложи да градим наново нашите отношения с ЕС буквално от нулата“, заяви тя.

Разрив в двустранните отношения ще постави Швейцария в много по-трудно положение, отколкото Великобритания след Брекзит предвид това, че ЕС по никакъв начин няма да бъде длъжен да преговаря, каза Келер-Зутер.

„На практика ще изпаднем в ситуация да се молим на най-големия ни търговски партньор“, заяви тя. За 2018 г. ЕС е погълнал 52 процента от швейцарския износ на стоки и същевременно 70 на сто от целия внос на Швейцария е бил от съюза.

Референдумът е отражение на безпокойството от наплива на чужденци, които съставляват една четвърт от швейцарското население. За миналата година нетната миграция от ЕС и страните от ЕФТА Исландия, Норвегия и Лихтенщайн се е увеличил с близо 32 000 души, което е наполовина на общия брой за 2013 г., отбеляза Келер-Зутер.

Според деловите среди бизнесът се нуждае от квалифицирани работници от чужбина.

Евроскептичната ШНП – която е първа политическа сила в швейцарския парламент и държи две от общо седемте министерски кресла във федералния кабинет – отдавна се бори за поставяне на миграцията под национален контрол.

За Швейцария по принцип не е нещо нетипично отделните партии от дадена управляваща коалиция да прокарват различна политическа идеология с оглед на това, че всички по-важни въпроси в алпийската република се решават на референдуми.

Предложението на ШНП предвижда да бъде отпуснат едногодишен срок за договаряне на края на свободното движение, но шансът изобщо да има такива преговори е практически нулев, като се има предвид твърдата позиция на ЕС за един от основополагащите за него политически принципи, какъвто е свободата на движение.

В споразумението за европейско-швейцарските отношения присъства така наречената гилотинираща клауза. Наличието и задействането й означават, че ако свободното движение бъде премахнато, това автоматично ще доведе до отпадането и на другите фундаменти на цялата мрежа двустранни митнически спогодби (общо 120 спогодби), включително спогодбите за взаимното признаване на промишлените стандарти, обществените поръчки, земеделието, изследователската дейност и сухоземния и въздушния транспорт.

Швейцарското правителство отдавна се мъчи да съживи отношенията с ЕС. Брюксел иска швейцарците да подкрепят нов двустранен договор, който предвижда Берн да приема правилата на единния европейски пазар рутинно и да създаде по-ефективна основа за уреждане на двустранните спорове.

Швейцарците обаче протакат от месеци, докато в същото време се мъчат да изградят вътрешен консенсус как да действат оттук нататък, което подразни Брюксел и предизвика спор във връзка с трансграничната търговия на стоки.

Договорът обаче се натъкна на съпротива, която този път обхвана целия политически спектър, от обикновено проевропейския център до евроскептичната крайна десница.

Според критиците този договор до такава голяма степен погазва швейцарския суверенитет, че той никога няма да бъде приет от парламента и никога няма да мине на референдум.

Faktor.bg

(Visited 4 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)