Ще пием хапчета от…бактерии

Микроорганизмите, обитаващи стомашно-чревния тракт, са способни да повишат човешкия имунитет и това да помогне при лечението на сериозни заболявания, изяснили американски учени.

[ad id=“225664″]

Науката наскоро откри, че количеството бактерии в организма надвишава десет пъти числото на клетките в човешкото тяло. Те обитават кожата, дихателните пътища, както и храносмилателните органи, където наброяват между 500 и 1000 вида! Има представители на бактериалния свят, които се проявяват като възбудители на инфекции, но болшинството са абсолютно безобидни и някои от тях дори помагат на човека, както е при храносмилането. Полезните микроорганизми е прието да се наричат патогени.

Някои бактерии образуват спори при появата на заплаха. Вътре в спорите се намират ДНК бактерии, затворени в обвивка. Когато условията са благоприятни, микроорганизмите се възстановяват. Много важно е тяхното взаимодействие с имунната система.

[ad id=“236993″]

Екип научни сътрудници от Университета Лойола провели експерименти, за да изучат подробно спорите на пръчковидните бактерии, обитаващи храносмилателния тракт. Когато въздействали на В-лимфоцитните спори с бактерии, клетките на имунната система започвали усилено да се размножават.

По време на опита станало ясно, че молекулите по повърхността на спорите се присъединявали към молекулите на В-клетките.

В-лимфоцитите са основни компоненти на имунната система, те изработват антитела, които противостоят на болестотворните вируси и бактерии. Получените сведения навели учените на мисълта, че е възможна разработката на лекарства на основата на бактериални спори, които да подържат имунитета на хората от рисковите групи, като новородени, възрастни или пациенти след присаждане на костен мозък.

[ad id=“236999″]

Учените се надяват, че скоро спорите на микробите ще помагат на онкологично болните да се борят с рака, засилвайки имунитета им.

 


image0 (9K)