Ще посещаваме ли Канада без визи? Подписаха търговското споразумение с ЕС

Европейският съюз и Канада подписаха днес двустранното търговско споразумение – СЕТА. Това стана на церемония в Брюксел. Така са изпълнени условията за отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния. Визите трябва да бъдат премахнати до края на следващата година.

Споразумението беше подписано от канадския премиер Джъстин Трюдо и председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Съвета на Европейския съюз Роберт Фицо, както и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Очаква се през декември договорът да бъде одобрен от Европейския парламент. С това ще започне предварителното му приложение. След това в срок от две години той трябва да бъде ратифициран от 28-те национални парламента на страните от Европейския съюз.

Официалната церемония трябваше да се състои в четвъртък. Тя беше отложена, защото споразумението беше блокирано временно от френскоговорящата провинция Валония на Белгия. Тя му се противопостави поради опасения, че договорът ще доведе до „наводняване“ на Европейския съюз с некачествена и опасна продукция. В крайна сметка беше постигнат компромис – Белгия ще може да спре по своя преценка прилагането на споразумението. Така СЕТА беше подписано днес.


image0 (9K)