Ще се освободи ли външната ни политика от сателитния синдром?

Резултатите от президентските избори предполагат някакъв вид промяна на позицията на България в международната политическа сцена. Това важи и за парламентарните избори, като оттук нататък можем да очакваме една по-стойностна и по-смислена външна политика на страната ни. Това заяви проф. Динко Динков, преподавател в УНСС, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

„От края на 19-ти век българската външна политика не може да се освободи от сателитния синдром. Това означава, че следваме линия, която се предписва от някой голям брат…България трябва да разработва свои позиции и свое поведение в международните отношения“.

Проф. Динков заяви, че България е успяла да влезе в едни от най-успешните съюзи за колективна сигурност като НАТО и Европейския съюз, но е време да осъзнае своя собствен потенциал и да отстоява своя национален интерес в тези организации. Той добави, че един най-големите проблеми на страната ни е именно свързан с отношенията ни с партньорите в големите международни организации.

„Аз забелязвам, че откакто президентът натрупа по-сериозни правомощия при последните две служебни правителства, когато той отиде на заседанията на Европейския съвет, той говори и него го слушат.”

Международният експерт посочи, че последните години Европейският съюз показва желание за експанзия към Западните Балкани. Властите в България не са успели добре да аргументират своята твърда позиция по отношение на ветото на членството на Република Северна Македония, което е довело до сериозен натиск от страната на другите държави-членки. Този дипломатически провал е и причината да се зароди силна антибългарска реторика в Северна Македония.

“Ние след 14 години членство в ЕС все още не сме осъзнали на каква организация сме станали член. Този май месец ще се проведе една сериозна дискусия за бъдещето на Европа и това е много добър повод България да се включи и активно да участва в разговорите.”

Проф. Динков смята, че ЕС е организацията с най-успешен интеграционен модел, който в момента буксува. Според него трябва много детайлно да се изговори какви са рисковете пред блока, в каква посока върви той и дали не е отклонява от целите, които са заложени при самото му създаване.

Целия разговор можете да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)