Ще успеят ли роботите да изместят хората от индустрията?

Желанието за роботизация и автоматизация на индустриалния процес продължава да нараства, тъй като компаниите в България и региона се стремят да останат конкурентоспособни на западните и китайските производители. Проектите в България са на водещо ниво, но има изключителни трудности при намирането на квалифицирани кадри. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria инж. Христо Гилищаров, управител на FANUC България,.

„Автоматизацията в България и Гърция бележи изключителен ръст в последните години, като се наблюдава и растящ интерес от Албания.  Уникално за България и региона, независимо че нямаме автомобилна индустрия, която да е водеща, е, че останалата индустрия продължи да се развива и усилено да внедрява роботизация и автоматизация по време на пандемията. При нас наблюдавахме обратната тенденция на забавяне, каквато имаше в Западна Европа през 2019 г. и 2020 г.“, отбеляза той. 

image0 (9K)

Още по темата

Според госта това се дължи на дългосрочните проекти в региона и визията на предприемачи и инвеститори, според която внедряването на автоматизация ще им помогне да преодолеят човешкия фактор, да превъзмогнат липсата на квалифицирана работна ръка и да повишат конкурентоспособността си.
Роботизацията ще бъде водеща в сектора, но „мисълта, че роботите ще заменят хората е колкото вярна, толкова и грешна“, каза Гилищаров.

„Те ще заменят постоянния труд, който е не е привлекателен, но ще искат кадри, които да ги управляват и внедряват“, добави експертът.

Други аспекти на бъдещето са колаборативните роботи – създадени с идеята да съкратят дистанцията между работника, оператора и робота – и обединяването на цялата информация от една фабрика в т.нар. Индустрия 4.0.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

източник https://www.investor.bg/…………

(Visited 8 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!