Явор Гечев: До седмица поне пет вериги ще изпратят цени на храни в сайта

Явор Гечев: До седмица поне пет вериги ще изпратят цени на храни в сайта

Ще паднат ли цените на храните, след като държавната платформа за сравнение при основни продукти заработи? По темата коментира министърът на земеделието Явор Гечев пред bTV.

„В сайта, който направихме, хората могат да сверят цените в градовете. Надявам се скоро да могат да съпоставят и минималните цени, които самите хранителни вериги ще предоставят. Сайтът е foodprice.bg и в Google също вече се индексира. Постарахме се той да е лесно достъпен. Той е за потребителите, за медиите и за всички, които искат да намерят адекватна, нормална и гарантирана като произход информация от правивителството“, посочи министър Гечев.

„Вече на обществено обсъждане е и Наредбата за централния регистър към Агенцията за безопасност за храните. Така ще имаме цялостната информация по цялата верига на доставки, за да може и самите институции да проверяват не само качеството на храната, но и ценообразуването“, допълни още той.

Още по темата

25 мар 2023 22:29

40

25 мар 2023 21:35

35

24 мар 2023 17:30

44

„Така ще имаме цялостната информация по цялата верига на доставки, за да може и самите институции да проверяват не само качеството на храната, но и ценообразуването“, заяви той.

„Цените, които към момента се виждат на сайта, са средните цени, които се измерват. Голяма част от хранителните вериги казаха, че ще участват в тази инициатива – ще предоставят най-ниските цени в дадената верига на даден продукт. Този продукт ще е маркиран по определен начин, за да се знае, че това е част от него. Те трябва да имат наличности на този продукт за цялата седмица, за да не се заблуждават потребителите.

Ако не са сигурни в този продукт, по добре е да не го слагат в системата. Там ще са цените без промоции“, уточни отново министър Гечев.

Според него вече има както успокояване на цените, така и добри промоции. „Веригите от следващата седмица вече ще предоставят информация, поне пет вериги обещаха да го правят“, каза още той.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)