Ядки с потенциално негативен ефект върху здравето

Ядките са прекрасни дарове на природата, богати на хранителни вещества. Смятат се за суперхрана заради богатото наличие на фибри, полезни мазнини, витамини, минерали, протеини. Присъствието им е задължително във всяка здравословна диета.

4 вида ядки за здраво сърце

Колкото по-разнообразен е изборът ви на ядки, толкова повече ползи ще извлече организмът ви от техните качества.

Но има някои ядки с потенциално негативен ефект върху здравето. Не е задължително да ги избягвате напълно, защото наред с отрицателните си ефекти те притежават полезни вещества и имат висококачествена хранителна стойност.

Кои са ядките с потенциално отрицателен ефект върху здравето и защо трябва да ги ядете в много малки количества?

Кашу

Кашуто е ядка с чудесни качества. То съдържа полезни мазнини, протеини, витамини, минерали, фибри. Проблемът с кашуто идва оттам, че неговата обвивка всъщност е отровна. Това е и причината сурово кашу да не се консумира. Важно е да претърпи предварителна обработка, за да е безопасно за здравето. Дори когато на етикета пише, че е сурово, то винаги е преминало процес на бланширане. Препоръчително е да се внимава с количеството кашу, защото колкото повече изядете от тази ядка, толкова повече токсични вещества могат да се натрупат в тялото ви.

6 причини да консумираме редовно кедрови ядки

Макадамия

Макадамията е полезна и същевременно потенциално опасна, защото съдържа прекалено много калории. Ако обичате да си похапвате от тези ядки, трябва да знаете, че само в една малка чаша макадамия се съдържат 1000 калории. Това е най-калоричната ядка в света и ако искате да спазвате здравословен и балансиран откъм мазнини хранителен режим имайте предвид, че от макадамията трябва да се похапва много малко и не всеки ден.

Конски кестен

Кестените са прекрасна полезна ядка, която съдържа множество фибри и минерали. Полезни са и заслужават място в менюто ви. Но кестените са много калорични, затова и с тях не е добре да се прекалява. Конските кестени, от друга страна, не са ядливи. Приличат си с ядливите, затова и могат лесно да се объркат. Конските кестени са токсични за хората и не трябва да се бъркат с ядливия вариант на тази иначе прекрасна ядка.

Кои са най-полезните ядки за женското здраве?

Още по темата

Кедрови ядки

Кедровите ядки са чудесен завършек на много средиземноморски рецепти. Те са незаменима част от знаменитото босилеково песто в италианската кухня. Несъмнено кедровите ядки са полезни, но след тяхната консумация може да се стигне до временно явление, наречено синдром на кедровата уста. Той трае средно между 12 и 48 часа след консумацията на кедрови ядки. За известно време в устата ви ще има горчив вкус, понякога дори като след ядене на гранясали ядки, особено ако сте погълнали прекалено много. При някои хора този вкус може да остане със седмици.

Какво ще се случи, ако ядете прекалено много кашу

Фъстъци

Фъстъците са една от най-популярните ядки. Те са сравнително евтини за разлика от останалите видове ядки. Имат добра хранителна стойност, но са висококалорични. Съдържат много мазнини, а често се приготвят и пържени или с прекалено много сол. Това прави обилната им и честа консумация нездравословна.

https://www.az-jenata.bg/,


image0 (9K)