Ясно е кой е притежателят на най- скъпата картина, продадена за 450 милиона долара, „Спасителят на света“

„Спасителят на света”- най- скъпата картина на света, считана за нарисувана от Леонардо да Винчи, ще бъде изложена във филиала на Лувъра в Абу Даби.
Съобщението направи музеят, открит в началото на ноември.

[ad id=“263680″]

Картината беше продадена за рекордните 450 млн. долара в средата на миналия месец. Цената й надскочи с много предишната най-скъпа творба – „Алжирски жени” на Пабло Пикасо, която беше продадена за 179 млн. долара през 2015 г.

Произведението, което е на 500 години, е една от по-малко от 20-те картини на ренесансовия гений и единствената, собственост на частно лице. Платното на Да Винчи с размери 64,5 см на 44,7 см дълго време бе считано за загубено. На него е изобразен Христос, облечен в ренесансова одежда. С дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера.

Аукционната къща „Кристис“ продаде картината на анонимен купувач през ноември, пише dir.bg

Вестник „Ню Йорк Таймс” сега разкрива самоличността на купувача, който плати почти половин милиард долара за „Спасителя на света” след наддаване по телефона, продължило по-малко от 20 минути. Това е саудитският принц Бадер бин Абдула бин Мохамед бин Фаран ал-Сауд.

[ad id=“225664″]

Музеят в Абу Даби в Обединените арабски емирства е първият с името „Лувър” извън Франция и струваше над 1 млрд. долара. Музеят в Абу Даби беше открит на 8 ноември и представя около 600 експонати в модерна архитектурна обстановка сред пустинята.


image0 (9K)