Абсурд: Полицията взе книжката на трезвеник

Полицията взе книжката и спря от движение колата на шофьор, който е бил доказано трезвен, заради употреба на алкохол. Въпреки че съдът е отменил заповедите в тази насока, МВР продължава да ги обжалва.

[ad id=“225664″]

Севгин Мустафа е спрян от патрул на  полицията в Поморие край с. Бата през ноември. Следва регулярна проверка за алкохол, резултатите от която, изненадват учителя от руенското село Сини рид:

„По принцип – алкохол не пия. Отидох – тестваха ме. Аз не внимавах много, защото знам, че нищо не съм пил. Отдръпнах се и започнаха да се смеят „К‘во си пил, к‘во си пил“… Викам: „Нищо“. „Ела, ела, да видиш“. Показва ми дрегера – 1.76. Помолих ги за повторен тест, обаче ми отказаха. Направо започнаха – свалят  номерата, взеха ми книжката…“

[ad id=“263680″]

Севгин е арестуван за 24 часа, наложени са му две заповеди, с които книжката му е отнета, а автомобилът е спрян от движение. Резултатите от кръвната проба показват, че той не е употребявал алкохол. Досъдебното производство срещу него е прекратено, поради липса на престъпление, а административният съд отменя и двете заповеди, поради същия факт.

Книжката му е върната, но полицията обжалва двете решения пред ВАС, коментира неговият адвокат Георги Михов:

„Той не може да ползва автомобила, не може да го продава, не може да го спира от движение. Дължи и данъци за това. Има винетка, която е купил. Платил си е таксата. Ще съветвам клиента си да предяви иск по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани“.

[ad id=“236993″]

До решението на върховния съд, Севгин не може да ползва автомобила си, а то ще излезе, според практиката, след около година, делата още не са насрочени.

БНР


image0 (9K)