Абсурд с болно дете трогна стотици и започнаха да помагат

Абсурд с болно дете трогна социалните мрежи и стотици започнаха да помагат. 9-годишният Ангел е гледан от баба си и дядо си. Точно в това е препънката да не може да получава месечната помощ от държавата. Трябвало биологичен родител, за да стигнат парите до него.

Но в тази история има и още нещо – борбата с предразсъдъците.

Ангел се ражда преди 9 години с диагноза детска церебрална парализа. Изоставен е от майка си, но не и от баба си и дядо си. През цялото време обаче тя и съпругът ѝ не могат да го лекуват, защото нямат права над детето. Успяват едва преди година. Детето трябва да получава месечна помощ от 930 лева, защото е с над 90% увреждане, но това не се случва.

От Нова ТВ питат агенцията за социално подпомагане има ли възможност все пак Aнгел да получава парите.

„Няма как да получат тези пари, законът е такъв. Осиновители и биологични родители – само те имат право да получават тази помощ“, уточнява Снежана Митова, директор „Закрила на детето”, Елин Пелин.

И така вместо 930 лева, Ангел получава 490 лева. Лиляна взима още 200 като негов асистент. Пари, с които живеят тримата. Но всички са за Ангел.

[ad id=“222974″]

Така след намесата на стотици хора вече се събраха пари и една пералня. Преди две години им спират тока, защото не успяват да го плащат. И се включват незаконно. До този понеделник, когато са посетени от ЧЕЗ.

Историята на Ангел, Лиляна и Стефчо раздели социалните мрежи. Едни възроптаха срещу държавата, други упрекнаха бабата и дядото.


image0 (9K)