Август ни връхлита с продължителна, гореща вълна с температури до 40°

Ще бъде топло, безветрено и сухо време, заяви климатологът проф. Георги Рачев, който коментира и температурните рекорди в Турция от предходните дни.

Джизре подобри собствения си рекорд с 1 десета. А в Сирия и Багдад бяха измерени миналата година до 54°, както стана това в Долината на смъртта наскоро, посочи той.

По думите му, чака ни много топло, в някои дни с много високи температури сухо време.

През уикенда на морето ще бъде перфектно. Във Варна с леко понижение на температурите от 28-9° до 27. В Плевен, Русе, Тракийската низина няма да има никакви валежи, ще подухва слаб вятър, заяви проф. Рачев и допълни, че на морето трябва да се внимава, ако вятърът духне от брега, тъй като кожата много изгаря, допълни той с типичното си чувство за хумор.

София е олицетворение на това, което се очаква по принцип – 27-28 юли е първият горещник от астрономическите и климатологичните. От тях ще съдим какво ще бъде времето. Очаква ни една доста дълга гореща вълна.

На 1-ви чакаме много високи температури – до 40 градуса. На 1, 2, 4 август може да имаме до 40°, някои от моделите говорят и за повече. Август започва сравнително топъл. В цяла Европа се виждат температури над 30°, информира още експертът.

 


image0 (9K)