Австрия въвежда ново изискване за всички, които пристигат от България

Австрия въвежда задължителна електронна регистрация за всички влизащи в страната, съобщиха от Министерството на външните работи.

Процедурата  „Pre-Travel-Clearance“ изисква да бъде попълнен формуляр на немски и английски език. Той може да бъде открит на електронната страница в интернет: http://www.oesterreich.gv.at .

Мярката влиза в сила от 00:00 часа на 15 януари 2021 година.

От българското посолство в Австрия съобщиха, че при онлайн регистрацията гражданите ще посочват име, данни за контакт, както и къде са пребивавали преди пътуването.

Допълнително ще трябва да отбележат адрес в Австрия, на който ще отседнат. Ако е възможно, ще трябва да посочат колко дълго ще останат в страната.

Предвиждат се изключения от изискването за регистрация – за погранични работници и транзитни пътници, както и за граждани, които влизат в Австрия поради семейни непредвидими причини.

Влизащите в Австрия от рискови региони, за какъвто е посочена и България, подлежат на задължителна 10-дневна карантина. Прекратяването й е възможно с отрицателен PCR или антигенен тест, но най-рано на петия ден.

От карантината са изключени граждани, които влизат в Австрия по професионални причини, транзитно преминаващите, придружителите при спешни медицински ситуации. Те трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни във Виена на следните телефони:

+43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44, +43 1 503 16 78, +43 1 581 03 82.

 

 

 

 


image0 (9K)