Австрия се затваря изцяло и прави ваксинацията задължителна

За това съобщи канцлерът Александър Шеленберг в петък, цитиран от ДПА.

Австрия се намира в тежка ситуация заради четвъртата вълна на пандемията, която доведе до нива на заразяването от 1000 на всеки 100 000 души в рамките на седем дни.

Оценките за затварянето ще бъдат направени на десетия ден след неговото обявяване, а то ще продължи най-много 20 дни. По данните на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) около 64% от населението в Австрия е напълно ваксинирано.

По думите на канцлера Шеленберг вземането на решението за затваряне на австрийците по домовете им е „боляло много“, но е било необходимо.

„Не искаме пета вълна, не искаме шеста и седма вълна“, каза още той.

За неспазването на мерките ще бъдат налагани тежки административни глоби. Единствени изключения, при които се допуска напускане на дома, са спешни нужни от продукти, работа и за тренировки на открито. Всички заведения и повечето магазини ще затворят врати.

Всички родители бяха призовани да не изпращат децата си в училищата, но те ще останат отворени за семействата, които нямат възможност да полагат грижи през деня.

Преди седмица австрийските власти наложиха забрана за всички неваксинирани да напускат домовете си, освен по спешна нужда или за работа. Тогава от австрийското правителство съобщиха, че мярката е отговор на ниските нива на ваксинация и предупредиха, че рестрикциите могат да станат още по-сериозни.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)