Стара Загора

Автомобил работещ с водородно гориво – в Стара Загора

Автомобил TOYOTA MIRAI FUEL CELL, работещ изцяло с водородно гориво чрез водородна горивна клетка представиха вчера в Стара Загора. Проявата бе в рамките на Деня на водородното гориво и технологии, който се провежда по повод десетата годишнина на Съвместно предприятие“ Горивни клетки и водород“, уникално европейско публично-частно партньорство, което работи за ускореното навлизане на пазара на технологиите, базирани на горивни клетки и водород.

Инициативата се реализира от Българска академия на науките, Българско водородно общество в партньорство с Община Стара Загора, Регионален академичен център (РАЦ) Стара Загора, Холдинг „Загора“ и Мол Галерия.

„От името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров приветствам всички, които са проявили интерес към технологиите за горивни клетки и водород.  След София ние сме първия град, в който хората ще имат възможност да се запознаят с новата технология. Нека това, което ни се струва бъдеще да стане реалност“, пожела секретарят на Общината Делян Иванов.

[ad id=“225664″]

Пред участниците проф. Галя Владикова представи презентацията „Водородните технологии – от мечти до реалност“. Дошлите на инициативата имаха възможност да научат повече за предимствата на горивните клетки и водородните технологии, за визията на Европейския съюз по отношение водородните технологии, както и за актуалните проекти на европейско и национално ниво. Проф. Владикова съобщи, че Столична община ще работи за въвеждане на водородната технология в тролейбусния транспорт и обясни, че в Стара Загора също може да се разработи такъв проект.

[ad id=“237001″]

Във втората част всеки, който има шофьорска книжка, можеше да седна зад волана на водородния автомобил и да го тества по правата отсечка на ул. „Хан Аспарух“ пред мол Галерия. Секретарят на Общината Делян Иванов бе сред първите, които провериха качествата на автомобила.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Парадоксът „Белингам“: Дортмунд печели повече, ако загуби финала

Клауза в трансфера му позлатява германците...

19 минути ago

Зендая, Джей Ло – 10-те най-добри грим визии на Met Gala 2024

От ефирен градински блясък до тъмна женствена енергия...

28 минути ago

Какво е „секси вода“ – новата тенденция за лятото ?

Какво представлява тази напитка и какви са ползите й...

36 минути ago

Зодиите, които най-често бъркат приятелството с романтика

Кои крият, че са влюбени в приятел и кои го показват явно...

2 часа ago

Пътят от София до Самоков: Осеян с ями, шофьори пукат гуми

В Helpbook получихме сигнал за вандалско поведение от деца...

2 часа ago
image0 (9K)