„Агентът на Путин“. Хиляди се събраха на шествие против Радев и в подкрепа на ЕС и НАТО

"Агентът на Путин". Хиляди се събраха на шествие против Радев и в подкрепа на ЕС и НАТО

Над хиляда протестиращи се събраха в петък пред президентството в София на шествие против политиката на президента Румен Радев. По-късно към тях се присъединиха още хора.

То се проведе под надслов „България е парламентарна република и пълноправен член на ЕС и НАТО!“. По-рано през седмицата на същото място се събраха хиляди души с искане за импийчмънт на Радев.

Президентът предизвика обществено недоволство тази седмица, след като в понеделник докато връчваше втория мандат на ПП-ДБ, призова партията да не предлага правителство. Така той се обяви против сформиране на управляващо мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с премиери Николай Денков и Мария Габриел на ротационен принцип.

Малко по-рано двете коалиции бяха постигнали съгласие за кабинет, като дни преди връчването на мандата депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев разпространи запис от заседание на “Продължаваме промяната” и обвини участващите в срещата в национално предателство. Повод за това стана изказано в записа намерение за чистка в службите, съгласувана с “посолствата”.


След случая ГЕРБ временно замрази преговорите, а два дни по-късно ги поднови с условие за предоговаряне. В петък те официално обявиха състав на Министерски съвет, който ще връчат на Радев в понеделник.

Много от присъстващите в петък носеха плакати с надписи като „Радев, свободен си да залезеш на изток“, „Радев, агентът на Путин“, „Радев предаде европейска България“, „Мунчо, чий е Крим?“.

„Тук сме, първо защото вярваме в проевропейския път на България и второ защото смятаме, че наистина президентът прекалява, като твърде много се изказва политически в последните три години поне“, каза Михаил, един от присъстващите на протеста, пред Свободна Европа. „Смятаме, че това е вредно за демокрацията в България и е вредно за цялото ѝ развитие“.

Организаторите от инициативата „Правосъдие за всеки“ призоваха за работещ парламент, редовно правителство и съдебна реформа.


В събитието се включиха също депутатите от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Явор Божанков и Манол Пейков. Те направиха кратки изявления по време на протеста, в които говориха за опита си в парламента с депутати от проруската партия „Възраждане“.

Ден по-рано в парламента се стигна до физически сблъсък, след като по време на декларация на Божанков от парламентарната трибуна депутати от „Възраждане“ го заобиколиха, докато говори. След случилото се заседанието на Народното събрание беше прекратено за деня, а Пейков каза, че докато е опитвал да защити Божанков, е бил ритан и одран.

„Най-страшното не са тия хора от „Възраждане“ в парламента, най-страшното са онези хора отдолу, които ги подкрепят“, каза Пейков по време на шествието.

„Трябва по някакъв начин да отстоим нашите ценности по мирен начин. Не трябва да позволим този цивилизационен сблъсък да избие в агресия и насилие“, каза Божанков.


Протестиращите обвиняват Радев, че управлява еднолично, като удължава действието на служебните кабинети и че открито се противопоставя на сформирането на нов проевропейски кабинет. Президентът е назначавал две служебни правителства след падането на прозападното правителство на Кирил Петков през лятото на 2022 г. Те са управлявали общо близо година до момента.

От началото на войната в Украйна Румен Радев нееднократно е заемал позиции, които съвпадат с тезите на Кремъл. Той е против военната помощ и често говори против санкциите срещу Русия.

През 2022 г. руската посланичка Елеонора Митрофанова беше заснета да стои зад президента на официалната церемония по честването на 137-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тогава анализатори определиха случилото се като дипломатически гаф.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)