В АГ комплекса в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ се родиха две деца на жени, положителни на COVID-19

Две жени, заразени с COVID-19, родиха по естествен начин в Клиниката по Акушеро и гинекология на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора.

Майките са в добро състояние и се възстановяват успешно на фона на провеждано лечение във връзка с пневмония, настъпила като усложнение на COVID-19.

Бебетата са доносени, но бяха изолирани от майките си в Клиниката по неонатология, съобщи доц. Николай Лазаров, ръководител на Клиниката по акушерство и гинекология в Университетска болница. Едното от тях проплака на 15 октомври и вече си е вкъщи, а другото – на 18 октомври и утре ще бъде изписано.

Според световния опит, коронавирусът не се предава от майката на плода, но независимо от това на бебетата са направени PCR тестове. Резултатите на новородените са отрицателни.

Пациентките са постъпили с пневмония, която трудно се е повлияла от провеждано лечение, което е насочило специалистите от лечебното заведение да взимат материал за PCR изследване. Резултатите са показали положителен тест за COVID-19, съобщиха от Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“.


image0 (9K)