Анализи

Адв. Екимджиев: ВНС може да направи България монархия с Ердоган султан или Путин български цар

„ВНС ни предпазва от драматични популистки и диктаторски ексцесии. Без него обикновеното народно събрание лесно би могло примерно да промени формата на управление на страната и тя да стане монархия, или да реши, че Северна и Южна България са отделни автономни области. Затова, когато става въпрос за толкова деликатна и сложна материя, за такъв институт като ВНС, който не е детайлно разработен, защото липсва политическа и юридическа практика за правомощията му, там трябва да действат само експерти. В случая с ВНС се забавляват юридически пигмеи и вандали, които се опитват да направят мозъчна операция с тесла и пирони, просто защото могат да работят само с това“.

Това казва в интервю пред „Сега“ адвокат Михаил Екимджиев.

Той предупреждава, че „ВНС е и много опасна институция, защото представлява първична учредителна власт.

Хипотетично то може, приемайки новата Конституция, да реши всичко – например да стане постоянно действащ национален конвент, чийто актове не могат да бъдат контролирани дори от Конституционния съд.

Няма легитимна власт и институция, която да стои над ВНС, за да го контролира и вразумява.

Такъв орган практически може да бъде свален само с военен преврат или с революция. Нещо такова се случва във Франция в края на 18-ти век. Тогава Националният конвент си присвоява законодателни, изпълнителни и съдебни правомощия, което го изражда в мракобесна диктатура“.

Екимджиев припомня, че предишното ВНС обсъждаше новата Конституция в продължение на година и 3 месеца. Вероятно това би продължило много по-дълго, ако не беше гладната стачка на 39-те народни представители от СДС.

Той е категоричен, че „сегашният проект, съчетаващ разпускане на ВНС с двойно намаляване на броя на депутатите в Обикновеното НС, е изключително опасен“.

И се мотивира: „според новите текстове “ ¾ от 120 народни представители, или 91 безлични машини за гласуване, ще могат да решат България да стане монархия и Ердоган да стане нейн султан или Путин български цар“.

 

Ваня Русева

Recent Posts

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

12 минути ago

Хамас показа двама заложници

Пуснаха видеозапис...

20 минути ago

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Мандатът е за 6 месеца...

22 минути ago

България и Турция продължаватдебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

25 минути ago

Костов намекна за оставка, ще решават с ръководството

Ако има нужда от треньорска смяна, ще е направим, заяви той...

един час ago

Костадин Ангелов: Рано е да говорим за коалиции

Зрелите формации говорятслед изборите...

2 часа ago
image0 (9K)