Адв. Рангелов: Да се върне охраната на патриарха и главния прокурор

СГС освободи под гаранция подсъдимия за убийството на Милен Цветков, депутатите решиха да свалят охраната на НСО за главния прокурор и патриарха, а все повече усилия се полагат 46-ото НС да се закрие Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Какво ни казват всички тези промени?

„Смятам, че решението на съдиите по делото за убийството на Милен Цветков, е било добре обмислено. Но трябва да имаме предвид, че обвинението на този подсъдим е много тежко и то предвижда включително „доживотен затвор“, заяви адвокат Людмил Рангелов в студиото на „Денят ON AIR“.

Още по темата

3 сеп 2021 15:10

87

3 сеп 2021 10:50

63

Според него обаче освобождаването на Кристиан Николов крие риск от бягство от правосъдие. В крайна сметка след протеста на прокуратурата, окончателното решение за мярката на Кристиан Николов ще вземе до дни Софийският апелативен съд.

Адвокатът коментира и решението на депутатите да свалят охраната на НСО от някои държавни личности.

„Не мога да приема, че патриархът трябва да остане без охрана от НСО. Това е личност, която е обединяваща. Той представлява най-важната религия в страната, не можем да оставим този човек на частна фирма, това е въпрос на престиж и уважение“, заяви Рангелов и изрази своето убеждение, че някои текстове ще бъдат коригирани.

„Очаквам при окончателното гласуване да бъде върната охраната не само на патриарха, но и на главния прокурор. Не можеш да го оставиш без охрана, по презумпция това винаги е високо застрашена позиция.  Вярно, че тежката престъпност не е онази от 90-те години, но и сега се засягат големи интереси“, мотивира се Рангелов.

Адвокатът изрази и мнение, че съдбата на Специализирания съд и Специализираната прокуратура не трябва да се решава от това народно събрание.

„Надявам се или въобще да не се стигне до второ четене или да се променят текстовете. От тези промени всеки се старае да извади политически дивиденти. Да закриеш нещо е много просто, но не трябва да се случва в рамките на този парламент. Парламентът е много раздробен и няма да се създаде добър законопроект, който да реши всички проблеми, произлизащи от закриването“, заяви адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира забавяне на делата с поне една година, ако се стигне до закриването на специализираните институции.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)