Азербайджански люля кебап – вкусно до умопомрачение

Думата „şiş“ на азербайджански се превежда също като шиш. Думата „şişlik“ (шишлик) идва от прилагателното и се образува с присвоеното „лик“ в края. Благодарение на това думата шишлик означава месо, предназначено за нанизване на метални шишчета, което да се готви на горящи въглища, без пламък. По-често срещаното и известно име на това ястие е кебап. В Азербайджан това вкусно ястие се сервира, за да задоволи бързо гладните гости.

Традиционно приготвянето на кебап винаги е било считано за мъжко занимание. Това е символ на гостоприемството на човека. Той трябва за кратко време (някои майстори на кебап успяват да го направят само за час), да заколи овца (агне), да направи бастърма, да запали огън, да се грижи за въглените, за да се увери, че няма пламък, да наниже десетки шишчета за месо, да го опече, гарнира и сервира по представителен начин.

Кебапът се приготвя от различни продукти, включително агнешко, телешко, козе месо, домашни птици, риба и зеленчуци.

Голямо разнообразие от сосове, подправки и печива се сервират заедно с яденето, разказват от посолството на Азербайджан в България. Месото се пече на мангал (тюркска скара). Най-важният елемент на термина е „гaл“, което е производно от глагола „qalamaq“ (галамаг) (да се запали и подържа огън, събирайки светещите жарави в купчина).

Опитните майстори, наречени „кебапчи“, използват много древни кулинарни тайни. Първо, месото трябва да е изключително прясно и второ несолените и тлъсти разфасовки от различните части на агнето трябва да се приготвят отделно. Трето, топлината от въглищата не трябва да бъде твърде силна; в противен случай месото ще е овъглено отвън, а отвътре ще е твърде сурово. Обикновено месото от кебап е най-вкусно, когато е направено от женско животно.

И най-важното от всичко: шишлика трябва да се приготвя, когато човек е в най-добро настроение!

Съставки:

Агнешко – 1,3 кг.
Овча мазнина – 100 гр.
Лук – 250 гр.
Скалиони – 150 гр.
Смрадлика – 20 гр.
Сол и черен пипер – на вкус

Приготовление:

Името на това ястие идва от думата „lülə“ (люля), която означава бъчва или усукан предмет с надлъжен отвор в средата. В древни времена хартията, увита в ролка, или свитък, също се е наричала „люля“.

Първо сложете каймата от агнешко месо, след това от тлъстта и поставете смлян два пъти лук. След това добавете сол и черен пипер и поставете на хладно място за 30 минути.

Намокрете ръцете си в подсолена вода и оформете месото върху шишче във формата на колбас. Сложете мангала или грила и гответе за 10-15 минути, като постоянно въртите шиша.

Тази форма на кебапа се сервира с лаваш (тънък лаваш), чурек (хляб) и с пресни билки и лук. Поръсва се и със сумак.

Люля кебап може да се направи и от говеждо, пуешко и риба (семейство есетрови), но към сместа трябва да се добавят 300 гр. овча мазнина на всеки 1,5 кг месо.

Методът на приготвяне е един и същ.

Флагман.бг

 


image0 (9K)