АИКБ: Бизнесът иска яснота за компенсациите за ток

Най-вероятно мярката за компенсация за бизнеса за цените на електроенергията ще продължи и през април, като в сряда ще се доуточняват детайлите за размера и дизайна й. Мерките трябва да действат колкото е необходимо с оглед на войната в Украйна, тъй като опасенията от фалити на предприятия са напълно реални. Това заяви Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в ефира на предаването „Бизнес старт“ в водеща Живка Попатанасова.

„Размерът на компенсациите трябва да бъде променен и за март, тъй като цените от началото на месеца са значително завишени… в случаи много над заложения таван за компенсиране. Сметките за март може да бъдат голяма изненада за бизнеса и компенсация от 250 лв. означава, че небитовите потребители ще трябва да доплащат огромни сметки за електроенергия.“

Невъзможност за изплащане на сметките в началото на април ще доведе до съкращаване на персонал, увеличаване на крайните цени или намаляване на производството, увери Иванов.

Механизмът за компенсация ще действа и като „антиинфлационна мярка“, смята Иванов, но добави, че трябва да се действа бързо, защото веднъж допуснати увеличения, ще бъде много трудно да бъдат намалени цените впоследствие.

„Трябва да има ясен сигнал за бизнеса, че ще бъде подпомогнат и да не взима мерки за увеличаване на цените.“

Според Иванов правителството има разрешение от ЕК и може да си позволи продължително използване на повишените приходи на държавните електропроизводители за компенсиране на потребителите.

„Ако продължаваме с тези цени до края на март, ще се формира средна цена около 600 – 650 лв/MwH. Свръхпечалбата само в АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде в размер от около 920 млн. лв., ако се премахне тавана, ще са необходими около 700 млн. лв. за компенсиране на всички небитови потребители на цена 75% от надвишаването на средната цена на борсата, минус регистрираната цена на 1 юли 2021 г.“, обясни гостът.

Поисканото поскъпване на цената на природния газ от 58% от „Булгаргаз“ е логично заради повишените нива на международните пазари, смята Иванов. Това ще засегне по-сериозно индустрии, които използват газа като суровина, но ефектът ще бъде облекчен заради по-високите цени на тяхната продукция в повечето случаи, добави той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)