Акварели на Васил Чакъров красят Художествената галерия под липите до 26 май

Акварели на Васил Чакъров красят Художествената галерия под липите до 26 май, научи ЗАРАТА

Изложбата „Натрупано време“, която събира в себе си 50 платна на художника Васил Чакъров (1934-2018), бе открита в залата за временни експозиции на Градската художествена галерия в Стара Загора. Творбите са създавани между 1970 и 1991 година, разкривайки богатия вътрешен свят на автора и таланта му. Изложбата е на разположение на старозагорците и гостите на града до 26 май.

Интерес у посетителите на изложбата направи и филмов очерк на Васил Чакъров, който бе на разположение в една от залите на галерията. „Любопитно е, че Чакъров съчетава педагогиката с изобразителното изкуство. За себе си казва – „когато се прибера след работа с учениците – тогава ставам художник“. За мен това бе впечатляващо, защото се получава един своеобразен мост между различните житейски посоки и професионалните. По този начин се разкрива пътя на един художник и всичко, което иска той да предаде на младите хора. Истински творец!“, сподели при откриването на експозицията директорът на Художествената галерия под липите – Катя Тинева – Гюрковска. Това е първата изложба, която се състои в културното средище под нейно ръководство. „Благодаря на семейството на Васил Чакъров, сред нас са синът и дъщеря му. Те внесоха една изключителна светлина, за да реализираме по най-добрия начин това начинание и покажем творбите на баща им“, допълни тя. „Не мога да не благодаря на Община Стара Загора, защото подкрепата, която получава галерията – я прави жива“, каза още новият ръководител на Художествената галерия.

„Виждам вълнението при всички, които са допринесли за изложбата, която днес ни събира тук. Поздравявам целия екип на галерията, както и специални благодарности изказвам към проф. Марин Добрев, който години наред се грижеше за тази така важна институция. Вярвам, че и занапред ще бъдете неизменна част от културния свят на Стара Загора“, обърна се към присъстващите ресорният зам.-кмет на общината Милена Желева.

По време на откриването на изложбата, думи за автора изказа и кураторът ѝ Анелия Николаева. Тя определи Васил Чакъров като творящ многолик мъдрец.

Чакъров е роден през 1934 г. в село Багренци, Кюстендилско. Учи в Станке Димитров, днешна Дупница в Учителския институт. През 1961 г. се установява в Самоков. Неговият живот преминава между преподаването и рисуването. През годините той е част от редица общи художествени изложби. Твори не само акварели, но многожество живописни платна, графики, карикатури, шаржове.


image0 (9K)